Afbeelding
Foto: Jeanien de Gast

Wie wil er een Secret Santa zijn?

GOEREE-OVERFLAKKEE- De feestdagen in december zijn niet voor iedereen even mooi en gezellig. Vooral tijdens deze dagen kunnen mensen zich extra eenzaam voelen of zich juist realiseren, dat het leven niet altijd loopt, zoals men zou willen. De Stichting Hart van Goeree-Overflakkee heeft een ludieke actie bedacht om deze mensen eens extra te verwennen. 'Secret Santa'. Middels een klein gebaar kan men deze mensen een hart onder de riem steken. Wie doet er mee?

Door Mirjam Terhoeve

"Helaas zijn de feestdagen in de zo gezellige decembermaand niet voor iedereen even mooi", vertelt Carin van Buren, secretaris van HVGO. "Daar, waar het voor veel mensen een gezellige en leuke maand is, zijn er ook veel mensen die juist deze maand extra ervaren hoe donker en uitzichtloos hun situatie op dat moment is. Die moeite hebben om te genieten rond deze familiedagen. Graag willen wij deze mensen, deze gezinnen laten merken en voelen dat wij aan hen denken. In onze optiek is er niets mooiers dan onze eigen rijkdom te delen met anderen, bij een ander een glimlach op het gezicht te toveren en een warm gevoel in andermans hart te creƫren, zodat zij weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat er mensen zijn die aan hen denken, waardoor ze hopelijk weer moed krijgen om verder te gaan".

Verwenpakket samenstellen

Om dit alles te kunnen realiseren is HVGO op zoek naar mensen, gezinnen, verenigingen, klassen en dergelijke, die graag een Secret Santa willen worden en in het geheim een verwenpakket willen samenstellen voor een mede-eilandbewoner die dit momenteel nodig heeft. "We benadrukken, dat het echt moet gaan om een verwenpakket en geen boodschappenpakket, zoals de voedselbank, die al samenstelt", laat Carin weten. "Zie het als een extraatje. Een lekkernij, een geurtje, een boekje, spelletje, noem maar op. Vooraf kan men aangeven voor welke gezinssamenstelling men een pakket wil maken. Voor een alleenstaande man of vrouw, een groot of klein gezin of voor een ouder echtpaar bijvoorbeeld. Er wordt geen minimum- of maximumbedrag gehanteerd en daarom is meedoen eigenlijk heel laagdrempelig en voor veel mensen toegankelijk".

Mensen aanmelden

Aan de andere kant kan men ook mensen opgeven om een pakket te ontvangen. "Ook hierbij gaat het niet alleen om mensen, die het financieel moeilijk hebben, maar ook mensen of gezinnen, die een moeilijke tijd achter de rug of voor de boeg hebben", legt Carin uit. "Of iemand, waarvan je weet, dat die best eens opgevrolijkt mag worden. Jong, oud, arm of rijk komt in aanmerking. Het is hierbij wel handig, als er bij de aanmelding wat informatie wordt toegevoegd over de smaak, hobby, leeftijd en dergelijke van de aangemelde personen. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze mensen van niets weten. Des te groter de verrassing".
"Zodra wij alle aanmeldingen binnen hebben van de Secret Santa's en van de gezinnen, dan gaan wij ze koppelen. Het is dus niet zo, dat je zelf kan aangeven voor wie je een pakket wilt maken. Ook de ontvanger krijgt niet te horen van wie het pakket afkomstig is. Alles is en blijft anoniem. Wij maken de koppelingen zo, dat er een pakket op maat bij de juiste personen terecht komt. De Santa's krijgen ruim van te voren de informatie over het gezin of persoon, zonder naamsvermelding dus, voor wie ze een pakket moeten samenstellen, zodat ze deze kunnen aanpassen".

Aanmelden

Opgeven als Secret Santa kan via secretsantagoereeoverflakkee@hartvangoereeoverflakkee.nl. Dit kan tot en met 5 december. In de mail duidelijk aangeven of men een pakket wilt samenstellen voor: alleenwonende man of vrouw, echtpaar, klein gezin (max. 2 kinderen) of groot gezin (meer dan 2 kinderen). Op 9 december krijgen de Secret Santa's bericht met informatie over de ontvangers, voor wie ze wat gaan maken. Daarvoor hebben ze de tijd tot 20 december, want op die datum kunnen de pakketten worden ingeleverd op het adres Spuikolk 43 D in Dirksland. Een aantal 'arresleerijders' zullen ze hiervandaan gaan rondbrengen.
Op ditzelfde emailadres kan men ook iemand aanmelden (uiteraard niet jezelf). Men ontvangt dan via de mail een formulier, waarop men kan aangeven, waar de aangemelde persoon of het gezin zoal van houdt. Op deze manier kan een mooi verwenpakket op maat worden samengesteld.
Alle informatie is ook te vinden op facebookpagina Secret Santa van Hart van Goeree-Overflakkee.