De familie Maliepaard: Stefan en Gerriët met hun kinderen, v.l.n.r.: Aron, Jiska en Matthias. Foto: Arjo van der Graaff
De familie Maliepaard: Stefan en Gerriët met hun kinderen, v.l.n.r.: Aron, Jiska en Matthias. Foto: Arjo van der Graaff Foto:

Familie Maliepaard vertrekt naar Oeganda

SOMMELSDIJK - "Het was een lang proces", zo vertellen Stefan en Gerriët Maliepaard, maar inmiddels liggen de tickets klaar en hopen ze met hun drie kinderen 19 november naar Oeganda te vertrekken. Stefan zal als vliegtuigtechnicus zich ten dienste stellen van MAF. Zaterdag 2 november is de afscheidssamenkomst.

Door Adri van der Laan

Stefan Maliepaard is al lange tijd geïnteresseerd in de techniek van vliegtuigen, maar tot enkele jaren geleden vond hij zijn werk in de auto- en landbouwtechniek. Naast zijn interesse voor vliegtuigen, hadden Stefan en Gerriët al jaren het gevoel dat ze zich voor MAF zouden willen inzetten. En langzamerhand groeide dit 'gevoel' tot vast omlijnde plannen om inderdaad voor deze organisatie te gaan werken. Ze ervaren dit allebei als iets wat hen op het hart werd gelegd door God. Ze zijn hierin bevestigd doordat "de afgelopen jaren deuren zijn open gegaan, waardoor alles wat nodig was om te vertrekken er ook daadwerkelijk kwam".
De beslissing om voor MAF te gaan en te mogen werken werd niet zomaar genomen. Er waren gesprekken met de organisatie en Stefan moest een opleiding gaan volgen om aan de licenties te komen die nodig zijn voor het werken aan vliegtuigen in Afrika. Hier komt bij dat MAF hoge eisen stelt aan haar medewerkers om de veiligheid te waarborgen. MAF is een wereldwijde organisatie die een groot aantal bases heeft, van waaruit de teams werken. Er bleek in het Afrikaanse Oeganda plaats te zijn voor een technicus.

Drukke tijd

Toen de beslissing eenmaal gevallen was brak er een drukke tijd aan voor de familie. Er moesten natuurlijk veel zaken geregeld worden, zoals het zorgen voor een werkvergunning en visa. Hun huis in Sommelsdijk moest worden verkocht en nog heel veel andere dingen. Daarnaast hebben ze drie maanden in Engeland gewoond waar ze lessen en trainingen volgden op de All Nations Bijbelschool. Toen ze deze zomer weer terugkwamen begon het pakken van hun spullen. Momenteel worden hun spullen gereedgemaakt om per zeecontainer verscheept te worden naar Afrika.
Hoewel ze beiden weten dat het nu tijd is om te gaan is het voor hen toch wel moeilijk om afscheid te nemen. "Afscheid nemen is niet alleen ingrijpend voor ons, maar ook voor de ouders, de opa's en oma's die hun kinderen en kleinkinderen in hun nabijheid moeten missen en de verdere familie". Als alles volgens plan verloopt, zal het gezin pas over twee jaar weer op verlof naar Nederland komen en dat is toch een hele tijd. Het voor hen 'dubbel' omdat ze in hun toekomst "Gods leiding zien" en daar graag naar willen leven, maar aan de andere kant moet er ook afscheid genomen van familie en vrienden.
Ze realiseren zich wel dat er in Oeganda weer een 'nieuw leven' moet worden opgebouwd want het verschil tussen Sommelsdijk en het land dat op de evenaar ligt is natuurlijk heel groot. Ze hebben beiden geen Afrika-ervaringen dus alles zal nieuw zijn. Ze benadrukken dat ze bij de voorbereidingen goede steun krijgen van MAF. Er is voor het gezin een goede woning beschikbaar en voor de kinderen is er een internationale school waar meer kinderen van mensen uit het buitenland naar toe gaan. Ook wonen ze in een wijk die voornamelijk bewoond wordt door mensen die van elders komen en hulpverleningswerk in Oeganda doen.
De taak van Stefan ligt bij het onderhoud van de vliegtuigen. Hij is daarmee een schakel in het team dat er voor zorgt dat de vliegtuigen van MAF in de lucht kunnen blijven. Bij het 'brede publiek' spreekt het werk van de piloten van MAF het meeste aan. Maar achter elk vliegtuig en elke piloot staat een heel team, bij MAF geldt: "voor één uur vliegen is tien uur werk aan de grond nodig".

Afscheidsdienst

Zaterdag 2 november wordt om 14.30 uur de afscheidsdienst gehouden in de Sionkerk, Landbouwweg 2 in Middelharnis. Deze samenkomst staat onder leiding van ds. K. Boeder. Na afloop is er gelegenheid om familie Maliepaard de hand te schudden en na te praten.

MAF

MAF is de grootste non-profit vliegtuigmaatschappij. Met meer dan 130 vliegtuigen in meer dan 30 van de armste landen vliegt MAF voor meer dan 1000 (hulp)organisaties en kerken. MAF maakt met haar vliegtuigen mensen in geïsoleerde gebieden bereikbaar voor hulp. Al meer dan 65 jaar zijn de MAF vliegtuigen een uitkomst voor mensen in nood. Zie ook www.maf.nl

TFC

Wie voor MAF gaat werken dient voor een eigen inkomen te zorgen en dit is ook het geval bij de familie Maliepaard. Zij leven dan ook van giften. Om bekendheid aan hun werk te geven hebben ze in de afgelopen tijd in nauwe samenwerking met hun Thuisfrontcommissie (TFC) verschillende presentaties verzorgd voor kerken en verenigingen. De TFC was ook aanwezig met een kraam op rommelmarkten en organiseerden zangavonden. Als de familie Maliepaard straks vertrokken zal zijn, ligt bij de TFC de taak om de contacten tussen 'Oeganda' en de achterban te onderhouden en natuurlijk worden er ook acties gevoerd om het werk te blijven ondersteunen. Er is al een flink aantal mensen dat het werk met een maandelijkse gift ondersteunt maar dit aantal moet zeker nog worden uitgebreid.
Wie dat wil kan op de hoogte blijven van het werk van de familie Maliepaard via de nieuwsbrief. Aanmelden kan via www.maf.nl/maliepaard kan men zich ook als supporter aanmelden.
Het emailadres van de TFC is tfcmaliepaard@gmail.com. De TFC en de familie Maliepaard is ook te volgen via Facebook: www.facebook.com/mafmaliepaard.
Als mensen een bedrag willen overmaken kan dat via NL69 ABNA 0245904212 t.n.v. MAF Nederland o.v.v. "steunfonds Maliepaard".