Wondere ontmoetingen

Soms verlang je ernaar om mensen die je jaren niet zag, nog eens te ontmoeten. Maar als je over de wereld gezworven hebt zijn er genoeg contacten die je los moet laten. En dat is ook goed. Toch overkwam het ons in de achterliggende maanden dat mooie contacten zomaar weer opleefden, doordat mensen op bezoek kwamen. Oude herinneringen werden opgehaald.

Eén vriend vertelde hoe verschillende van hun kinderen ook de wereld over gezworven waren. Sommigen dwaalden af. Maar met tranen in zijn ogen vertelde hij hoe een zoon weer terugkwam, thuis ging wonen en aan de keukentafel hele gesprekken begon. De kerk kwam weer in beeld. Een verlangen om voor God te leven. "En dan zie je," zo zei hij: "De kracht van het gebed."

Nog een vriend. We hebben best een goede geestelijke band met elkaar. Het is zo heerlijk om samen over Gods grootheid en goedheid te spreken. Na een heerlijke bak koffie met stroopwafels keek hij me ineens aan. "Ik moet je iets belijden," zei hij. Ik kon me niets indenken waar hij zich tegen mij gekeerd had of iets dergelijks. Ik keek hem vragend aan. "Het begon tijdens mijn studie, 25 jaar geleden," zei hij. "Enkele medestudenten sloten mij (de te serieuze student) op in een toilet. Ze gooiden een pornoblad over de deur heen waar ik me maar eens in verdiepen moest. Met afkeer keek ik naar het blad. Ik walgde ervan. En toch keek ik. Daar werd de kiem gelegd." Hij pauzeerde even maar ging verder. "Jaren heb ik gebeden van de strik verlost te worden. Het leek wel of ik er alleen maar vaster aan zat. Tot enkele maanden geleden. God doorbrak mijn duisternis en stortte de liefde van Jezus Christus in mijn hart uit. IK BEN VRIJ!"

Een andere ontmoeting lijkt maar eenmalig. Twee dagen lag ik in het ziekenhuis naast een man die zei dankbaar te zijn dat hij alles wat met God te maken had, achter zich had kunnen laten. Ik voelde een steek in mijn hart. Toch merkte ik na twee dagen een zachter hart op.

O ja, nog één. Ik sprak iemand die vertelde altijd trouw naar de kerk gegaan te zijn. Maar de hindernissen om tot Christus te komen werden alleen maar meer. Tot op die bewuste dag toen ik hoorde van een evangelist die uitriep op de hoeken van de straten in Engeland: "Ben je gered? Geloof in Jezus Christus!"