Afbeelding
Foto:

Een tafeltje in de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - De Wereldwinkel is een cadeauwinkel waar allerlei fairtade (en vaak ook gerecyclede) producten staan. Zo zijn er beeldjes te vinden van oud ijzer, klankschalen en manden van oude kranten of magazines. Één keer per maand wordt er een tafel ingericht met spullen uit de winkel door een persoon van Flakkee. De personen komen uit de sport, uit het bedrijfsleven of van non-profitorganisaties. Dit keer stelde de directrice van Deltawind Monique Sweep haar eigen tafeltje op in de Wereldwinkel.

Tekst en foto's: Rody Vlietland

Het eerste wat de directrice van Deltawind oppakte was een boomstamschijf, toen gevraagd werd waarom ze dit als eerste koos antwoordde ze: "Mijn vader is na zijn overlijden begraven op een natuurbegraafplaats. Op zo'n begraafplaats staan geen grafstenen, daar liggen dit soort schijven met gravering in het groot. Ik heb thuis een kleine versie van zijn stam staan, dus toen ik deze schijf zag moest ik gelijk aan mijn vader denken. Even later zag ik ook een paar kleine schoentjes staan. De schoentjes staan als symbool voor de nieuwe generatie. De nieuwe generatie heeft de toekomst in handen voor een duurzamere wereld, en ik krijg binnenkort een kleinkind."

Recycle

Hierna pakte ze een miniatuur tankwagen gemaakt van een oud blikje. Monique: "Dit vind ik mooi gemaakt, en er zit ook nog eens een dubbele betekenis achter. In de toekomst zijn deze olietankwagens niet meer nodig, dus ik hoop dat we in de toekomst de tankwagens voor iets anders kunnen gebruiken."

Na nog een rondje door de winkel gedaan te hebben kwam de directrice van Deltawind een Dopper fles gemaakt van glas tegen, deze kon ze niet laten staan. Monique Sweep: "Ik kende de Doppers al, het bedrijf heeft een ontzettend mooie missie en visie. Ik wist niet dat er ook een glazen variant was, nu wordt er nog minder plastic gebruikt om zo'n fles te maken, dat is innovatief, en ik sta voor innovatie.

Cadeaus met een boodschap

Yonne Mous, medewerkster van de winkel: "Ieder product heeft zo zijn eigen verhaal, waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en door wie het gemaakt is. Wij verkopen cadeaus met een boodschap. Tevens weten we zeker dat de makers van de producten die wij hier verkopen een eerlijke prijs gekregen hebben. Ook verkopen wij duurzame producten zoals Dopper flessen of wasnoten. Niet alleen staan wij voor Fairtrade producten, ook staat duurzaamheid centraal in de visie van onze winkel."

Het laatste product dat Monique Sweep aanwees voor haar tafel was een droomvanger in de vorm van een zon. "Heel ons energetisch bestaan komt voort uit de energie van de zon. Even simpel gezegd, planten hebben de energie van de zon nodig om te kunnen bestaan, zonder planten hebben wij bijvoorbeeld geen eten."

BioFuel

Ten slotte heeft Monique nog een aantal tips om duurzaam te leven: "Om duurzaam te leven moet je eigenlijk zo weinig mogelijk kopen, minderen in het eten van vlees en het liefst niet vliegen. Dit is niet altijd te behalen. Ik heb een dochter in Londen zitten, als ik haar wil zien dan ga ik niet met het vliegtuig maar met de trein. Echter heb ik ook een zoon in Amerika, als ik hem wil zien dan moet ik wel met het vliegtuig reizen, gelukkig vliegen de vliegtuigen van KLM vanuit Los Angeles tegenwoordig op bio-fuel.

Afbeelding