Afbeelding
Foto:

Pleidooi voor gezamenlijke aanpak van middelengebruik en inzet op preventie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Middelengebruik is op het eiland geen klein probleem. Dit gaf kinderarts mevrouw Bax aan op de presentatiebijeenkomst voor de gemeenteraad in bestuurscentrum Het Rondeel. Er is geen dalende trend in het cijfer alcoholintoxicaties. Van het totale aantal jeugdige patiënten dat op de (regio) ziekenhuis- alcoholpoli in Dirksland binnenkomt is het merendeel afkomstig van Goeree-Overflakkee. Wel is er een verschuiving in leeftijden van 12/14 jaar naar 15/16 jaar. Kijkend naar het postadres (niet de vindplaats) komen de meeste patiënten uit Sommelsdijk. Daarna volgen andere grotere kernen, Middelharnis, Oude-Tonge, Ouddorp en Dirksland. Het is ingewikkeld, maar in de eilandelijke werkgroep Alcoholpreventie dienen nog meer de handen in elkaar geslagen te worden voor een gezamenlijke benadering en aanpak van het middelengebruik en de preventie zei de kinderarts.

Tekst: Jaap Ruizeveld

Begin 2020

Het gemeentebestuur kon nog onvoldoende relevante cijfers presenteren. Wel duidelijk is dat het alcoholgebruik op het eiland onder jongeren hoger is dan elders in de regio, dat gebruik van cannabis lager scoort en dat gegevens over gamen en internetten nog slechts beperkt in beeld zijn. Naar al deze items wordt nu onderzoek ingesteld en dat levert in het eerste kwartaal 2020 een document met actuele gegevens / cijfers op. Toegelicht werd wel welke stappen inmiddels al gezet worden in de werkgroep Verslavingspreventie, de inzet op scholen in het primair- en voortgezet onderwijs en de acties voor professionals.

Vroegsignalering

Om de problematiek helder te schetsen en de kennis van raad en bezoekers op de tribune te testen presenteerde mevrouw Bentvelzen namens Youz een interactieve vragenronde. Youz staat voor specialistische zorg voor jeugd en gezin, vroegsignalering met snelle inzet en het verbeteren of herstellen van contacten met de omgeving. In een twintigtal stellingen kwamen de belangrijkste aspecten aan de orde. Van ecstacy tot amfetamine (speed) en van ketamine tot cannabis-gebruik. Extra aandacht was er voor de lachgaspatronen die in zeer grote hoeveelheden door jongeren worden gebruikt. Niet alleen zorgelijk maar vooral met kans op blijvende schade. Ook de alcoholproblemen en de combinatie van alcohol met coke werden besproken. Vroegsignalering is belangrijk vertelde mevrouw Bentvelzen, die vervolgens op een raadsvraag aangaf dat in een behandelcircuit een terugval soms onderdeel van het herstel is.

Levensverhaal

Ervaringsdeskundige (de heer Noordzij) presenteerde openharig zijn levensverhaal. Twintig jaar was hij middelengebruiker. Kwam daardoor steeds verder van de realiteit af te staan. Verloor vrienden en relaties. Ging door diepe dalen en kwam in een uitzichtloze situatie terecht. Hij probeerde toch iets van zijn leven te maken. Daarin structuur aan te brengen. Volgde een traject bij De Hoop (verslavingsinstelling) en het lukte om de knop om te draaien. Nu alweer 6 jaar clean en actief met jongeren in Oude-Tonge. Hij vertelde dat de problematiek van het middelengebruik al 15 jaar geleden (Geheim van Flakkee) speelde. Dat er toen niet is doorgepakt. Er was geen begeleiding. Signalen zijn er ook nu volop al weten wij niet hoe groot het probleem is. Wel dat talrijke organisaties zich keihard inzetten voor aanpak, maar dat er langs elkaar wordt gewerkt. Samenwerken is nodig. De gemeente zou hier kunnen coördineren en dan groepen bij elkaar brengen. Met een plan van aanpak aan de slag. Talenten ontwikkelen bij de doelgroep. Dat er op dit moment geen jongerenwerker is vond Noordzij teleurstellend.

Dit moet stoppen

Mevrouw Beeke sprak namens Moedige Moeders. Deze organisatie heeft er bij de gemeente op aangedrongen een rioolwateronderzoek te houden op restafval van drugs. Concrete gegevens over dit onderzoek zijn er nog niet. Als je met de problematiek van drugs- en alcoholgebruik te maken krijgt weet je niet wat je overkomt. Dit moet stoppen. Er moet iets gebeuren was haar oproep. Met respect voor elkaar dienen taboes en het stilzwijgen te worden doorbroken. Uitwisselen van onderlinge ervaringen is belangrijk. De in 2007 opgerichte groep op het eiland organiseert periodieke vergaderingen en ondersteuningsavonden. Erken het probleem. Ga de schaamte voorbij adviseerde mevrouw Beeke. Indien er professionele hulp nodig is dan verwijzen wij door. Wij willen aan alle programma's meewerken om de problematiek aan te pakken en bespreekbaar te maken.

Alcoholpoli

Mevrouw Bax, kinderarts in Van Weel Bethesda Ziekenhuis Dirksland, vertelde over haar werkzaamheden op de Spoedeisende Hulp (de alcoholpoli), waar jongeren met een steeds hoger promillage binnenkomen. Zij beschreef de beschadigingen die alcoholvergiftiging aan de hersenen toebrengen. Uitgaan in het weekeind. Vaak gaat het goed maar soms ook helemaal mis. Promillages tot 2.5 worden opgevangen. Boven de 3 wordt het Sophiaziekenhuis ingeschakeld. De lichamelijke- en secundaire effecten van de alcoholvergiftiging werden toegelicht. Verwardheid, ademhalingsdepressie en het risico op hartritmestoornis enerzijds en verwonding, verkeersongeluk, agressie en seksueel ongewenst gedrag anderzijds, De kinderarts gaf het hele traject aan dat doorlopen wordt waarbij niet alleen de betrokken jongeren maar ook de ouders worden ingeschakeld. Daarna de kinderpsycholoog met als inzet herhalingen te voorkomen. Omdat inschatting van alcohol niet gemakkelijk is en er bij een incident op straat door hulpverleners directe besluiten moeten worden genomen wat de beste aanpak is op dat moment, is afstemming met de politie belangrijk.