Vogeltrek

Als boswachter en natuurliefhebber kom ik graag buiten. Soms overheersen de overleggen in mijn agenda en mag ik blij zijn een keer naar buiten te gaan. Maar ook tijdens overleggen met collega's trekt al snel de aandacht naar buiten. Zoals één van mijn collega's zegt: "Buiten gebeurt het!"

Soms is het ook wel eens lastig, een overleg voeren met natuurliefhebbers onderling. Er hoeft maar een vogel te vliegen of de 'aandacht' is alweer gevlogen. En vooral nu, met de najaars-vogeltrek. Die vooral in de maand oktober heel zichtbaar is, vooral hier aan de kust!

Vogeltrek manifesteert zich in het najaar namelijk het meest duidelijk langs de kust. Dat komt omdat langs de kust de vogeltrek wordt gestuwd. Neem de kaart van Europa maar eens voor je. Realiseer je daarbij dat miljoenen vogels uit Noord- en Oost-Europa hun winterkwartier in Afrika hebben. Hun instinct volgend vliegen ze daarom in Zuidwestelijke richting. Landvogels vermijden het vliegen over zee. Gevolg: zodra zij de kuststrook bereiken, gaan ze die volgen. In de praktijk betekent dit dat over het continent sprake is van een heel breed front van vogels en langs de kust een hele smalle baan met juist een grote vogeldichtheid. Dit noemen we gestuwde trek. Dit geldt ook voor zeevogels die vanuit het noorden zuidwaarts gaan. Zij vliegen via de Noordzee en vermijden juist het vliegen over land; hun trek wordt ook gestuwd langs de kust!

Bij de meeste vogelkenners gaat het hart in de nazomer al wat sneller kloppen. Vanaf eind juni is er bijvoorbeeld al vogeltrek te zien! De eerste groepen jonge spreeuwen vertonen zich dan. Maar ook wadvogels uit het hoge noorden, wiens broedsel is mislukt, zijn al terug. Maar de echte piek valt toch in oktober. Op dagen met de juiste omstandigheden kun je op Goeree in een dag tijd wel tienduizenden landvogels zien langskomen. Leeuweriken, lijsters, vinkachtigen, kwikstaarten, kauwen, duiven en nog veel meer; soms kom je ogen en oren tekort en vliegen ze rakelings langs je heen. Roofvogels zoals de sperwer, die van deze trekvogels leven, volgen de trek op de voet. Ja, echt... buiten gebeurt het!