Huldiging van de nummers 1-3:in de overall ranking : Yental Caers (België), Jacopo Testa (Italië) en Steven van Broekhoven (België). Foto: Chantalle Potgens
Huldiging van de nummers 1-3:in de overall ranking : Yental Caers (België), Jacopo Testa (Italië) en Steven van Broekhoven (België). Foto: Chantalle Potgens Foto:

Brouwersdam scoort als toplocatie voor EK Freestyle windsurfing

BROUWERSDAM – Een imposante happening, het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfing (Dam-X) trok afgelopen week deelnemers en bezoekers uit veel landen naar het Zeil -en Surfcentrum aan de Ossenhoek op de Brouwersdam. Van Israël tot Rusland, van Italië tot Frankrijk en van Oostenrijk tot Bonaire. Volgens kenners een toplocatie voor deze spectaculaire tak van sport. Eilanden-Nieuws nam een kijkje.

Door Jaap Ruizeveld

Windkracht 6 tot 7, flinke golfslag, grijze lucht en lichte regen. Met vrijdag alleen al vele tientallen basisschoolleerlingen uit Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee op locatie bij het vijfdaagse Dam-X event, georganiseerd door Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Op het water deelnemers aan verschillende wedstrijdonderdelen, met daarin centraal - met stip - de European Freestyle Pro Tour, ofwel de finale van het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen, waarvoor een vijftigtal toppers zich had aangemeld. Onder hen wereldkampioen Yental Cears (24) uit Belgisch Limburg en regiofavorieten Davy Scheffers uit Zierikzee en Nederlands Kampioen Nick van Ingen uit Brouwershaven.

Internationaal

Overvolle parkeerterreinen. Veel Duitse touringcars, auto's met kentekenplaten uit talrijke Europese landen. Kortom, een internationaal gebeuren dat de betekenis van de Brouwersdam als 'place to be' voor de zeil- en surfsport onderstreept. Een vast team van zes personen, onder leiding van Rick Jendrusch, had het Dam-X evenement 2019 - dat inmiddels al voor de vijfde keer wordt georganiseerd - voorbereid en samen met talrijke vrijwilligers in goede banen op de kaart gezet. Het aantal belangstellenden dat het gratis toegankelijk gebeuren afgelopen week bijwoonde wordt, ondanks de wat mindere weersomstandigheden, geschat op rond 10.000.

Eilandmarketing

Professionaliteit ten top. Ook veel ruimte voor ongedwongen beleving. Dat alles in het teken van zien, doen en beleven. Kennis kunnen maken met de zeil- en surfsport. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat heb je nodig? Leuk om je favorieten aan te moedigen en lekker ontspannen te genieten van bijvoorbeeld waterjumpen of in de rij staan om een handtekening te bemachtigen van de cracks op één van de podia. Muzikale omlijsting met live-optredens tijdens het Friday Night Event. En met een hapje en een drankje is het ook best toeven bij de talrijke attracties, waaronder zelfs een hardloopwedstrijd over een deel van de Kabbelaarsbank. De Brouwersdam werd met dit event opnieuw stevig op de internationale kaart gezet. Een Eilandmarketing signaal.

Thuisbasis

Tussen de wedstrijdonderdelen door maakte Yental Cears vriendelijk even tijd vrij om met onze krant te praten. Begin deze maand werd hij in Duitsland tot wereldkampioen uitgeroepen. Hij is al vele jaren een vaste bezoeker van het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam. "Hier heb je in een kleine locatie gevarieerde trainingsmogelijkheden en kennis van golfslag, windrichtingen en waterdiepten betekent dat je je als een vis in het water voelt. Anders gezegd: het is eigenlijk hier mijn thuisbasis". Yental neemt aan diverse surfwedstrijden in binnen- en buitenland deel. Voor hem is het de tweede keer dat hij bij Dam-X bij het Europese kampioenschap Freestyle Windsurfen (in de Pro Tour) aan de start verscheen. Na het gesprek wordt hij snel opgeroepen om achter de tafel plaats te nemen voor de handtekeningensessie. Organisator Rick Jendrusch spreekt van een perfect evenement met een goede en gezellige ontspannen sfeer. De blik wordt alweer gericht op de organisatie van het evenement in 2020.

Eindklasseringen

Uitslagen: Pro Women: 1. Maaike Huvermann (Nederland) en 2. Arrianne Aukes (Nederland). Junioren U18: 1. Nil Bacon Aubert (Frankrijk). Junioren U16: 1. Lennart Neubauer (Duitsland). Girls U16: 1. Lina Erzen (Slvenia). Bij de overall ranking European Freestyle Tour 2019 geklasseerd op 5. Davy Scheffers uit Zierikzee en op 32. Nick van Ingen (Brouwershaven).

Wereldkampioen Yental Cears.