Meer ruimte voor dialoog in vergaderschema gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het vergaderschema van de gemeenteraad in 2020, dat recent door het presidium is vastgesteld, vertoont een opvallend verschil met voorafgaande jaren. Niet alleen de gemeenteraad, ook de bijeenkomsten van het presidium zijn volgend jaar op donderdagavond. De donderdag blijkt in het schema ook de vaste dag voor zogenoemde dialoogbijeenkomsten en raadsactiviteiten. Met deze keuze voor de donderdag wordt versnippering over verschillende dagen van de week voorkomen.

Door Jaap Ruizeveld

In het vergaderschema gemeenteraad 2020 is er één raadsvergadering per maand. Dit met uitzondering van de vakantieperiode in de zomer, eind juli en de maand augustus (23-07 tot en met 27-08). Bij kerkelijke momenten, Witte Donderdag (9 april) en Hemelvaartsdag (21 mei) schuift de gemeentelijke activiteit gewoon een week door. Deze weekverschuiving vindt ook plaats in de voorjaarsvakantie (27 februari), meivakantie (23 en 30 april), herfstvakantie (22 oktober) en kerstvakantie (24 december en 31 december 2020).

Overzicht

De geplande 11 raadsvergaderingen zijn volgend jaar op de donderdagavonden 23 januari, 20 februari, 26 maart, 16 april, 28 mei, 25 juni,16 juli, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december. Er zijn ook 11 vergaderingen van het presidium aangegeven, 6 dialoogavonden, eveneens 6 keer is er een raadsactiviteit en 3 keer een dialoogavond/raadsactiviteit-bijeenkomst. Aan de 11 raadsvergaderingen gaan in de weken daarvoor een presidiumvergadering en een raadsactiviteit en/of dialoogsessie vooraf. Vergeleken met het huidige vergaderschema van de gemeenteraad (gemiddeld eens per 2 weken met in totaal 19 bijeenkomsten), ontstaat er dus een nieuwe indeling, maar de activiteiten worden nu centraal op één dag gericht en er ontstaan meer mogelijkheden voor de gehele volksvertegenwoordiging voor rechtstreekse dialoog/interactie met bijvoorbeeld organisaties, verenigingen, bewoners, kernbezoeken, contacten met dorpsraden, enzovoort.

Gefaseerd invoeren

Het is een invulling van de wens om de directe betrokkenheid tussen politiek (bestuur) en bewoners te vergroten. Het biedt de mogelijkheid de agenda in de raadsvergaderingen te veranderen waar het gaat om de huidige punten Spreekrecht en Beeldvormende fase. Voor wat het spreekrecht betreft, is er dan overigens nog een wijziging van het Reglement van Orde nodig. Presentaties en inspreken worden in 2020 dan gepland in de dialoogbijeenkomsten. De nieuwe vergaderstructuur wordt gefaseerd ingevoerd. Hoe de dialoogbijeenkomsten worden ingevuld, zal nog nader worden bezien. De concentratie van de bijeenkomsten op de donderdagavond kan inhouden dat bij dialoogmeetings ook steunfracties hun leden kunnen afvaardigen.