Afbeelding
Foto:

Uit de praktijk: Het is weer tijd voor de griepprik!

In de afgelopen weken is het weer flink omgeslagen en heeft u zich wellicht afgevraagd: "als ik maar geen griep krijg?". In de huisartsenpraktijk beginnen we in april alweer te denken aan de volgende griepgolf en aan onze werkzaamheden om de gevolgen van een griepepidemie te beperken. En toen was de griepepidemie van 2018-2019 net voorbij, deze duurde van 10 december 2018 tot 17 maart van dit jaar.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Van een influenzavirus infectie kun je flink ziek worden. Voor een verder gezond persoon betekent het meestal enkele dagen hoge koorts, hoofd-, keel- en spierpijn en hoesten. En je bent wel een week uit de vaart. Gelukkig is ons afweersysteem prima in staat om de ziekte het hoofd te bieden.

Grote gevolgen

Wanneer er echter bijkomende ziekten zijn of dat er sprake is van een verminderde weerstand kan griep grote gevolgen hebben. Andere ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus of copd kunnen ontregelen en de grieppatiënt in gevaar brengen. Dat kan leiden tot extra behandelingen, ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Hetzelfde kan gebeuren als iemand medicijnen gebruikt die de afweer van ons lichaam minder goed maken. Dat is bijvoorbeeld prednisolon. Maar ook de leeftijd is van belang. Jonge kinderen hebben nog weinig ziekten meegemaakt en dus geen immuniteit kunnen opbouwen. Bij ouderen raakt deze immuniteit tegen ziekten ook langzaam aan minder werkzaam.

Vele typen griepvirus

Zoals gezegd start de voorbereiding al in april. Het kost namelijk een half jaar om de ruim 3 miljoen benodigde vaccins te produceren. De producenten van de vaccinatie krijgen van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) te horen hoe de samenstelling van het vaccin moet zijn. Er zijn namelijk vele typen griepvirussen en die kun je jammer genoeg niet allemaal in het vaccin verwerken. Daarnaast is ons lichaam niet in staat om de opgewekte immuunreactie langer dan 1 jaar vast te houden. Daarom moet de vaccinatie ieder jaar herhaald worden.

Koeltransport

De huisartsen krijgen in mei al de uitnodiging om het aantal vaccins te bestellen dat ze in oktober en november denken te gebruiken. In onze praktijk krijgen bijna 3300 mensen een individuele uitnodiging. En tussen de 1900 en 2000 mensen hebben daadwerkelijk de prik gekregen. Als u dit stukje leest zijn er in het begin van de week 1960 vaccinaties per koeltransport bij ons afgeleverd. Die moeten we dan binnen een uur in koelkasten opbergen.

Echter voordat we kunnen gaan injecteren moeten alle patiënten hun uitnodigingsbrief gekregen hebben. Alle zogenaamde risicopatiënten worden geselecteerd en ontvangen de brief. Uiteraard kunnen mensen aangeven dat ze geen griepvaccinatie willen ontvangen. Wij stellen het zeer op prijs als ze dat aan ons melden. Dat voorkomt in ieder geval het jaarlijks versturen van een brief. In onze praktijk zijn er ongeveer 1500 personen bekend die geen oproepbrief meer krijgen. Mochten ze zich bedenken dan zouden ze dat zelf aan onze assistentes kunnen doorgeven. En wie krijgt er dan wel een brief? Dat zijn alle personen die op 30 april 2020 zestig jaar of ouder zijn, personen met een stofwisselingsziekte zoals diabetes mellitus, alle longziekten en alle hart- en vaatziekten. Daarnaast worden gebruikers van bepaalde medicijnen ook uitgenodigd.

Hele organisatie

Wij hebben een vaste prikmiddag waarin we ongeveer 1300 mensen kunnen vaccineren. Dat geeft een gezellige drukte. We werken dan met 5 a 6 prikpunten tegelijk in de praktijk waardoor er weinig wachttijden zijn. Al met al een hele organisatie.

En helpt het? Ja, daar ben ik van overtuigd. Als je werkelijk besmet raakt met het influenzavirus dan wordt de helft van de gevaccineerden niet ziek en de anderen veel minder ziek dan de mensen zonder griepprik. En je wordt er echt niet ziek van. En als je wel een griepprik hebt gekregen kun je het virus niet doorgeven aan anderen. Dat is belangrijk voor mensen die werken in de gezondheidszorg – zij zouden het goede voorbeeld moeten geven.

Huisarts Dogterom