Albert v.d.Pol bij zijn Bloem-en Groencentrumbord aan de rood geasfalteerde Fietsstraat in Ouddorp.
Albert v.d.Pol bij zijn Bloem-en Groencentrumbord aan de rood geasfalteerde Fietsstraat in Ouddorp. Foto:

Bloem- en Groencentrum legt rode loper uit in nieuwe Fietsstraat

OUDDORP - Duidelijkheid over het gebruik van een Fietsstraat en daaraan direct gekoppeld een goede bereikbaarheid van zijn winkel. Dat is en was de zorg van Albert van de Pol, eigenaar van het Bloem- en Groencentrum aan de Dijkstelweg in Ouddorp. In de afgelopen periode is en wordt - in fasen - in het kader van de tweede uitvoering van het Verkeerscirculatieplan Ouddorp gewerkt aan het inrichten van (rode) Fietsstraten in Klepperweg/Dijkstelweg/Bokweg en aanpassing van aansluitende kruispunten.

Door Jaap Ruizeveld

Tijdens de informatiebijeenkomst dit voorjaar over de realisering van de Fietsstraat-plannen, die al eerder door de gemeenteraad waren goedgekeurd en waarvoor ook provinciale subsidie is verkregen, hoorde Van de Pol voor het eerst gedetailleerd over de uitvoering van het onderdeel van dit VCP-2 project. Bij overlegronden die al geruime tijd daarvoor hadden plaatsgevonden tussen gemeente en betrokken partijen, was hij nog geen eigenaar van het Bloem- en Groencentrum aan de Dijkstelweg. Nu hier de rode Fietsstraat inmiddels is aangelegd, wil Van de Pol, als het fenomeen Fietsstraat duidelijk is, hier wel op inspelen. Maar eerst die duidelijkheid.

Auto te gast

"Fietsstraten hebben overigens geen juridische status. Er verandert helemaal niets aan de bestaande verkeersregels", geeft de gemeente Goeree-Overflakkee aan op onze persvraag. Noch voor de automobilist, noch voor de fietser. Met de Fietsstraat beoogt de gemeente dat meer mensen op de fiets stappen en de auto laten staan. Gewezen wordt op voordelen van het fietsen in plaats van de auto te gebruiken. Wel ligt het accent van deze straten op de fiets, door het asfalt geheel in het rood aan te brengen en op diverse locaties borden te plaatsen dat 'de auto te gast is'. Het is een stukje gedragsverandering".

Bereikbaar

Tijdens de informatiebijeenkomst over de inrichtingsplannen stelde de gemeente (wethouder Feller) met nadruk dat bewoners en bedrijven uiteraard hun woning c.q. winkel en of onderneming goed moeten kunnen bereiken. Het gaat daarbij om meer veiligheid te scheppen (op een Fietsstraat geldt 30 km snelheid) en voor wat Ouddorp betreft is er een accent om de binnenwegen van doorgaand verkeer te ontlasten. Automobilisten dus te stimuleren meer gebruik te maken van de Vrijheidsweg als doorgaande route. De ANWB signaleert dat in meer gemeenten in het land is overgegaan tot het inrichten van Fietsstraten. Een duidelijke aanduiding is hierbij belangrijk.

Ludieke actie

Met die gegevens wil de eigenaar van het Bloem- en Groencentrum aan de Dijkstelweg in Ouddorp er zakelijk ook ludiek wel aandacht aan schenken. Bij een rode Fietsstraat legt hij dan graag ook de rode loper uit voor zijn bezoekers en klanten. Dat gebeurt aanstaande donderdag 10 oktober. Zijn actie duurt tot en met zaterdag 12 oktober. Op alle tuinplanten, heesters en bomen geeft hij in deze driedaagse 25 procent korting.