Afbeelding
Foto:

Muzikale avond voor Willem en Joanne Folmer

SOMMELSDIJK - Inmiddels mag het al een traditie genoemd worden, de muzikale avond die wordt georganiseerd in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. De opbrengst van de avond komt ten goede aan het zendingsechtpaar Willem en Joanne Folmer, die als arts werkzaam zijn in Congo, Afrika.

Opnieuw zullen dit jaar allerlei gemeenteleden van de Hervormde Kerk (PKN) in Sommelsdijk hun muzikale talenten ten gehore brengen, van startende tot professionele musici. Juist deze verscheidenheid zorgt opnieuw voor een prachtig en afwisselend programma. Zo kunt u deze avond genieten van een duet tussen piano en dwarsfluit, harp, viool, piano, groepjes jeugdmusici en, nieuw dit jaar, een samengesteld orkest. De akoestische piano is bekostigd door sponsoren: uitgeverij Eilanden-Nieuws, GObikeparts en enkele particuliere sponsoren. Tevens is er ruimte voor zang: The Black Brothers, het Oekraïnekoor, een samengesteld koor en natuurlijk samenzang. U bent dus van harte welkom op zaterdag 12 oktober. De kerk is open om 18.30 uur. Om 19.00 uur zal de avond starten en duurt tot ongeveer 20.15 uur. De toegang is vrij! Er zal een collecte worden gehouden voor het werk van de familie Folmer, uitgezonden naar Congo door de GZB (Gereformeerde Zendings Bond).

GZB

Willem en Joanne Folmer zijn in 2014 uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Het verlangen van de GZB is mensen te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus, zodat zij gaan leven zoals God het heeft bedoeld. Willem en Joanne willen door hun werk in de medische hulpverlening een getuige zijn van Jezus Christus en Hem volgen door mensen te dienen. Zij hebben dit een aantal jaren mogen doen in een ziekenhuis in Nyankunde, maar inmiddels wonen zij alweer ruim twee jaar met hun twee kinderen Lukas en Annelie in Itendey, waar ze met beperkte middelen werken in een ander ziekenhuis. Dankzij het werk van het echtpaar Folmer en de inzet van hun team worden levens gered! Veel operaties probeert Willem zelf te doen, omdat doorverwijzen naar een ander ziekenhuis te veel reistijd kost, zeker in de regentijd. Joanne begeleidt met name zwangere vrouwen, naast de zorg die ze heeft voor hun eigen kinderen. Ze geeft ze thuisonderwijs en werkt daarnaast nog drie dagen in het ziekenhuis. Uiteraard heeft het gezin te maken met de onrust in het land Congo. Gelukkig ondervinden ze weinig hinder van rebellenlegers en Ebola, hoewel het personeel soms wel bang wordt en tijdelijk vlucht als er rivaliserende groepen in de buurt zijn. Het heeft dus wel degelijk invloed.

Een andere belangrijke taak van Willem en Joanne is mensen in Congo opleiden die hun werk op termijn over kunnen nemen. Goed materiaal is belangrijk, maar kennisoverdracht is zeker zo waardevol. Uiteindelijk willen Willem en Joanne zichzelf graag overbodig maken en het ziekenhuis overlaten in de handen van kundige Congolese artsen.

Afgezien van de medische zorg die geboden moet worden in Congo, is geestelijke zorg ook zeer noodzakelijk. Bijgeloof en angst beheersen het dagelijks leven en hebben ook invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. Behalve de zorg voor het lichamelijke, proberen Willem en Joanne daarom mensen ook te wijzen op de vrijheid die in Jezus Christus te vinden is, bijvoorbeeld tijdens de weekopeningen die door Willem worden geleid. Samen met hun Congolese pastor richten ze zich op Pygmeeën die in de buurt wonen, het zendingsveld is dichtbij.

In de jaren dat Willem en Joanne in Itendey werkzaam zijn, is er al veel opgeknapt, bijvoorbeeld met geld van EO Metterdaad. Er is een nieuwe operatiezaal en ook de verlosafdeling is vernieuwd. Helaas is sommige apparatuur nog erg verouderd en is er tijdens de laatste verlofperiode veel kapot gegaan wat gerepareerd moet worden, ook een taak die Willem voornamelijk zelf uitvoert. Daarnaast staat een nieuw röntgenapparaat erg hoog op de lijst, dit zou de zorg erg vereenvoudigen. Hiervoor is veel geld nodig. De Hervormde Gemeente van Sommelsdijk, de kerk waarin Joanne Folmer opgroeide, ondersteunt Willem en Joanne, onder andere door acties als bovengenoemde muzikale avond. Zij kunnen ook uw steun goed gebruiken. We hopen daarom op uw komst op 12 oktober. U zult genieten van het prachtige en gevarieerde programma, waarbij het geweldig zou zijn als u ook een kleine of grotere bijdrage wilt leveren aan het belangrijke en waardevolle werk van de familie Folmer in Congo.