André Slingerland en Maarten Buning zijn trots op hun Monopoly
André Slingerland en Maarten Buning zijn trots op hun Monopoly Foto:

Geen Kalverstraat maar Brouwersdam

STELLENDAM/MIDDELHARNIS - Monopoly komt van oorsprong uit 1935, en met ruim 200 miljoen verkochte exemplaren is het het meest verkochte en bekende spel ter wereld. Het spel heeft meer dan 2000 verschillende edities, binnenkort krijgt het ook een officiële Goeree-Overflakkee editie. PLUS Buning in Stellendam en PLUS Slingerland Middelharnis slaan de handen in één om het Monopolyspel voor Goeree-Overflakkee te realiseren.

Het idee van het Monopolyspel zat al een tijd in het hoofd van ondernemer Maarten Buning, eigenaar van PLUS Buning in Stellendam: "Ik zag het eigenlijk een keer bij een collega, hij had een Monopolyspel gemaakt over zijn stad. Vanaf het moment dat duidelijk was dat ik PLUS in Stellendam over zou nemen wist ik dat ik een editie van het eiland wilde. Want wie kent Monopoly nu niet? Daarom heb ik het idee meteen voorgelegd aan mijn collega André Slingerland van de PLUS in Middelharnis, en ook hij was enthousiast."

Meer kennis

Maarten en André: "Vanaf februari zijn we met het project begonnen. Wij wisten namelijk dat er achter dit project een lang proces zou zitten waarbij we met meerdere personen en instanties te maken zouden krijgen, zoals de makers van Monopoly en de mensen hier op het eiland.

Maarten: ''Ik kom zelf uit Oosterhout, dus ik kende het eiland niet goed, maar door dit spel is mijn kennis over het Goeree-Overflakkee erg vergroot, dus dat is een mooie bijkomstigheid."

"Alles moest kloppen"

De ondernemers vertellen over het proces: "Fotograaf Arjo de Graaff heeft de foto's van de straten gemaakt, met zowel een drone, als een normale camera. Hieruit kozen we wat het beste paste bij de straat, een lange straat zag er bijvoorbeeld mooier uit op een dronefoto en een kleine straat was juist meer te herkennen op een normale foto. Daar ging het ons vooral om, alles moest herkenbaar zijn en te maken hebben met het eiland, zo ook de algemeen fonds/kans kaarten en het geld bijvoorbeeld. De algemeen fonds/kans kaarten hebben ook te maken met Flakkee, en op het geld staan de twee regiobanken De Wit en Van Dis. Wij wilden een mooie verdeling en het belangrijkste in het spel verwerken. Dat is heel lastig omdat het eiland best uitgestrekt is, maar met de benodigde hulp is het gelukt. De stations zijn ingezet als de dorpen Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Herkingen en Stad aan 't Haringvliet. "

Toekomstplannen

Toen de vraag gesteld werd of Maarten en André nog verdere projecten in hun hoofd hadden antwoordden ze: "We hebben zeker nog andere ideeën in ons hoofd zitten, maar die moeten we nog iets verder uitwerken. We blijven in ieder geval actief."