Muziek en videoprojectie vormen één geheel op het Diekhuusplein

MIDDELHARNIS – Kijken en luisteren, daar draait het om tijdens de videoperformance met muziek die op zaterdagavond 12 oktober op het Diekhuusplein is te zien en te horen. De performance is gratis toegankelijk: een cadeau van de leden van Deltawind aan het eiland Goeree-Overflakkee.

Wat is er te zien? Door middel van videomapping is er een projectie op een deel van de gevel van het Diekhuus. Die projectie varieert en is abstract. Steeds staat een ander deel van de gevel centraal in de performance. De maker van de projectiebeelden is Emile Steginga.

Wat is er te horen? Twee pianisten en een drummer spelen een bewerking van Canto Ostinato van de componist Simeon ten Holt. Het is minimalistische muziek, waarin herhaalde thema's van karakter veranderen. De bewerking van het stuk duurt ongeveer drie kwartier. Piet Westhoeve en Paul Stark zijn de pianisten en de drummer is Jonas Linnemann.

Videobeelden en muziek zijn op elkaar afgestemd en vormen dus samen één geheel. Sterker nog: ze sluiten naadloos op elkaar aan. Dit ritmische spel zal een onderdompelende ervaring zijn voor het publiek, zeker omdat de duisternis over Middelharnis is neergedaald als de performance plaatsvindt. De voorstelling begint om halftien, maar de projectie op de gevel van het Diekhuus start al om zes uur 's avonds en gaat nog door tot een uur voor middernacht. Op het Diekhuusplein staan stoelen. Wie wil, kan ook zelf iets meebrengen om op te zitten. Een kussen voor op 'de tribune' tegen de dijk is ook een goede optie.

De videoperformance is een onderdeel van het dertigjarig bestaan dat coöperatie Deltawind dit jaar viert. Andere onderdelen waren een cabaretfestival in De Houten Kaap, een water- en windfestival op natuurspeelplaats Bûûtenplaets in Oude-Tonge en een muziekfestival, eveneens in Oude-Tonge.

Bij slecht weer gaat de performance, een cadeau aan het eiland van de vrienden van Deltawind, niet door. Althans, niet op 12 oktober. In dat geval kunnen de liefhebbers een herkansing tegemoet zien.