Overstap van gas naar waterstof kan, maar is niet nuttig

In Eilanden-Nieuws van dinsdag 6 september stond het nieuws dat het gasnet van Stad aan 't Haringvliet geschikt is om over te stappen naar groene waterstof. Dat was de conclusie van onderzoek door Kiwa en Stedin. Maar is het nuttig, Nee, nog niet!

Waterstof is een energiedrager, die in pure vorm niet voorkomt, het moet dus geproduceerd worden, Dat kost energie en om 'groen' te zijn, moet dat zonder uitstoot van CO2. Dat laatste is nu het grote probleem. Zelfs als je het direct met windenergie produceert, geeft het toch indirect nog CO2 uitstoot. Elke kWh onttrokken aan het stroomnet, of door windmolens niet geleverd aan het net, zal moeten worden gecompenseerd door de kolen- of gascentrales. Zo lang dat het geval is, en dat zal zeker de eerste tientallen jaren zo blijven, is overgang op waterstof voor verwarming niet voordelig.

Er is ook nog een risico, de beslissing van het rijk om 'van het gas af te gaan', is niet primair gedaan om de CO2 uitstoot te verminderen. Het is een politieke keuze, om nog meer stemmenverlies, in onder ander Groningen te voorkomen. Het zou zo maar kunnen dat een volgend kabinet die beslissing terugdraait. U ziet hoe het huidige kabinet forse draaien maakt. Als je de CO2-uitstoot effectief wil verminderen, begin dan niet met aardgas, de fossiele brandstof met de minste uitstoot, maar met steenkool. Weet u nog dat enige jaren terug de overheid de belasting op steenkool heeft verlaagd, met gevolg dat in de volgende twee jaar de CO2 uitstoot met meer dan 20% toenam!

Dit alles neemt niet weg, dat men zeker door moet gaan met het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit kan het beste door het energieverbruik drastisch te beperken. Daarbij is de beste methode isoleren! Dit moet zeker niet extreem, maar efficiƫnt, of 'optimaal', zoals men dat zo graag noemt. Mooi woord, maar men geeft er nooit bij aan wat men als optimum hanteert. Dit zou b.v. kunnen zijn, als men meer gaat investeren in een bepaalde methode en de opbrengst minder wordt, stoppen en elders verder gaan.

Bezint eer men begint en laat niet de gebruiker, bij mislukking, met de kosten zitten.

H. Muller
Middelharnis