Tijmen Boeter:
Tijmen Boeter: "Ik heb een aantal vragen voor u burgemeester". Foto: Wim van Vossen

Tijmen Boeter op bezoek bij burgemeester

Gemeente onderzoekt mogelijkheden om kinderen bij politiek te betrekken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdagmiddag was het zover. Samen met zijn moeder haastte de 10-jarige Tijmen Boeter, basisschoolleerling groep 7, zich naar het gemeentehuis voor een gesprek met burgemeester Ada Grootenboer. Best spannend om aan de eerste burger op het eiland te vertellen waarom je graag kinderburgemeester zou willen zijn. Dat niet alleen. Want voor dit unieke overleg neem je natuurlijk je goed voorbereidde dossier mee met daarin vragen over allerlei zaken waar je zelf graag meer van wilt weten.

Door Jaap Ruizeveld

Als dat dan in de kamer van de burgemeester op een leuke, sfeervolle en gezellige wijze verloopt lijkt je missie al geslaagd. Het wordt extra fijn te horen dat de gemeentelijke organisatie, op verzoek van het college, al intensief onderzoekt en inventariseert of en zo ja welke mogelijkheden er zijn om kinderen / jongeren meer bij de eilandpolitiek (gebeuren) te betrekken, dan is dat een extra bonus. Dat onderzoek mondt - in de eerste helft van volgend jaar - uit in een voorstel dat in het dagelijks bestuur zal worden besproken en vervolgens aan de raad wordt aangeboden.

Vragenlijst

Zoals onze krant eerder meldde had Tijmen kort voor het zomerreces van de raad een brief aan de burgemeester geschreven met daarin zijn wens om kinderburgemeester te mogen zijn. Ada Grootenboer vond het een leuke geste van Tijmen en gaf aan hem te zullen uitnodigen voor een gesprek in het gemeentehuis. Daar zat hij dan donderdag met een vragenlijst in de hand. Aanvankelijk wat gespannen maar met de uitnodigende vriendelijkheid en aanmoediging van de burgemeester - voor deze belangrijke ontmoeting getooid met de ambtsketen - en met support van zijn moeder, werd het een leuke happening.

Kort vergaderen

Eén voor een werkte Tijmen zijn vragenlijstje af. Centraal daarin: Wat doet een burgemeester allemaal? Ada Grootenboer nam alle tijd om op zijn vragen met eenvoudige bewoordingen in te gaan en uitleg te geven. En o ja, die tijd. Waarom duren de vergaderingen zo lang. Kan dat niet korter met minder bespreekpunten, vroeg Tijmen?. Als er een kinderraad zou komen dan liefst vergaderen op de woensdagmiddag. Met kleine groepjes kinderen in elke woonkern, een soort mini dorpsraad, praten en om te horen wat er allemaal speelt.

Wat kan beter?

Wat zou er anders kunnen, wat vind je niet goed?. Onderhoud aan oude schommels en speeltoestellen. Glas en afval op het strandje bij Middelharnis. Waarom wordt bij verkeerslessen op de scholen niet gesproken over de "dode hoek" bij vrachtwagens. En wensen? Aandacht voor veilige routes voor fietsende schoolkinderen en ook voor overlast door hondenpoep. Burgemeester Grootenboer gaf op elke vraag uitleg en inzicht. Vertelde ook dat niet alles kan worden uitgevoerd of opgelost. En stelde afrondend dat zij er graag voor eenieder op het eiland wil zijn. Tijmen nam snel nog een slok uit zijn glaasje. De tijd zat er op. Hij was enthousiast over het verloop van het gesprek.