Ontwikkeling van de modernste vistechnieken

STELLENDAM - Coöperatie Westvoorn is opgericht in 1984 en bestaat 35 jaar. Het is onderdeel van de Verenigde Europese Visserij Coöperaties (VEVC), een internationaal samenwerkingsverband van tien visserijcoöperaties uit de Benelux. Door collectief in te kopen geeft dit prijsvoordelen voor de leden. "Wij zijn een zelfstandige visserijgerelateerde onderneming met twee vestigingen. Eén in Stellendam (met 20 medewerkers) en sinds 2014 ook in Vlissingen (5 medewerkers). Daar is toen de Zeeuwse visserscoöperatie Samen Verder overgenomen en kunnen wij onze diensten over een nog groter gebied aanbieden", zegt bedrijfsleider Peter Grinwis.

"Innovatie speelt een grote rol binnen Coöperatie Westvoorn. Zo lopen wij al jaren voorop als het gaat om de ontwikkeling van de modernste visserijtechnieken. Dat is extra belangrijk nu in de sector het pulsvissen verdwijnt en wekkerkettingen, waterjet(waterstralen) en andere innovatieve methoden moeten worden ontwikkeld en worden ingezet In het kader van een testfase wordt de techniek met waterstralen begin december op een 2000 pk kotter aangebracht voor een volledige test. Wij begeleiden de processen, in nauw contact en overleg met de sector. Brengen onze praktijkkennis in en testen resultaten in het Innovatiecentrum, hier in Stellendam. Uiteraard moet je voortdurend innoveren. Een voorbeeld daarvan is de ruim 27 meter hoge mast die een aantal jaren geleden al is geplaatst om de nieuwste visnetten zo af te stellen dat ze visklaar aan boord van de schepen kunnen worden afgeleverd" vertelt Peter Grinwis.

Koploper

Op de website van de Coöperatie staat dat dit project in het kader van het Nederlands operationeel programma 'Perspectief voor duurzame visserij' medegefinancierd is door het Europees Visserijfonds: Een investering in duurzame visserij .Niet alleen voor de visserij, pleziervaart en de maritieme sector is Coöperatie Westvoorn koploper. " Aan vele ondernemers in Nederland, Suriname, Frankrijk, België, Duitsland en andere delen van Europa leveren wij alle denkbare benodigdheden, zoals watersportartikelen, gereedschap, kleding, accu's en touwen. Het is allemaal te vinden via de webwinkel. Of kom langs in onze maritieme shop op de Stellendamse buitenhaven, geeft de bedrijfsleider aan.