Jeroen Dorenbusch (Gereral Manager IJmuidejn Stores Holland) overhandigt de gerecyclede picknicktafel aan bedrijfsleider Peter Grinwis van Coöperatie Westvoorn op de buitenhaven in Stellendam. Foto: 
Wim van Vossen Fotografie
Jeroen Dorenbusch (Gereral Manager IJmuidejn Stores Holland) overhandigt de gerecyclede picknicktafel aan bedrijfsleider Peter Grinwis van Coöperatie Westvoorn op de buitenhaven in Stellendam. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Groene picknicktafel, gemaakt van gerecycled vistuig

STELLENDAM – Het is een uniek product. Een picknicktafel die gemaakt is van van plastic, touwen en netten (vistuig) uit de zee. General Manager Jeroen Dorenbusch van Ymuiden Stores Holland, producent van touwen en netten voor de visserij overhandigde de picknicktafel afgelopen week aan Peter Grinwis, bedrijfsleider Coöperatie Westvoorn op de buitenhaven in Stellendam. Begin 2020 wordt het product in de markt gezet. Dat de Coöperatie Westvoorn deze landelijke primeur kreeg is een uiting van de jarenlange sterke band tussen beide bedrijven.

Door Jaap Ruizeveld

De tafel is geproduceerd door Lankhorst Recylcing Products uit Sneek, zusterbedrijf van Ymuiden Stores Holland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van onder andere straatmeubilair uit gerecyclede kunststoffen. Lankhorst betrekt haar grondstof voor deze specifieke groene tafels van Plastix in Denemarken. Deze onderneming zamelt oud vistuig in bij verschillende visserijhavens en scheidt dit naar materiaalsoort. Oude netten en touwen worden tot de grondstof (granulaat) verwerkt dat de machines van Lankhorst vervolgens tot planken maakt waaruit de picknick tafel is vervaardigd. Bij de overhandiging, de toelichting en uitleg van het product werd van beide zijden de nadruk gelegd op de gezamenlijke inzet om op duurzame wijze mee te denken, te zoeken naar oplossingen voor problemen en het besef om goed om te gaan met het milieu.

Iets moois van maken

"Met het duurzame proces wordt gelogenstraft dat visserijtuig alleen maar een afvalproduct zou zijn. Het is een prima grondstof voor producten die weer tientallen jaren mee kunnen. Dit is de eerste bank die wij, buiten tentoonstellingen, presenteren en aanbieden aan Coöperatie Westvoorn. Geef het een mooi plekje en laat bezoekers van de haven zien dat alles wat zich rond de vissersvloot afspeelt niet onder de noemer afval producerende sector mag worden bestempeld. Met het aan wal brengen van het visserijtuig kan er weer iets moois van worden gemaakt", zei Dorenbusch. Hij hoopte dat in de kustgemeenten die veel te danken hebben aan de visserijsector door overheden dit signaal wordt opgepakt om ook hun straatmeubilair te verduurzamen. Kom kijken wat mogelijk is was de uitnodiging aan het eilandelijk bestuur dat zich inzet om de meest duurzame gemeente van het land te kunnen zijn.

Milieuvriendelijk

Bedrijfsleider Peter Grinwis was blij met de groene picknicktafel, het eerste polyethyleen van visnetten, touwen en plastic vervaardigde exemplaar. Functioneel, bestendig tegen regen en wind en UV-straling. Een milieuvriendelijke tafel. Je kunt zien dat het van verschillende producten gemaakt is, dat in de havens wordt ingezameld. Een mooi gebaar deze overhandiging. Zeker rond de Ocean Cleanup Day en de wens van de gemeente Goeree Overflakkee om de duurzaamste gemeente te zijn.