Jeanne Huizer (rechts) met het eerste Erfgoedpaspoort, dat ze ontving van burgemeester Grootenboer. Links: Jurgen Klapwijk, die de kinderen begeleidde op de Menheerse werf. Foto: Wim van Vossen
Jeanne Huizer (rechts) met het eerste Erfgoedpaspoort, dat ze ontving van burgemeester Grootenboer. Links: Jurgen Klapwijk, die de kinderen begeleidde op de Menheerse werf. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Veel plezier op Open Monumentendag 2019

MIDDELHARNIS – Plekken van plezier, die waren er genoeg, zo bleek uit de presentatie van streekarchivaris Jan Both tijdens de opening van Open Monumentendag. Het theater, het water, de muziektent, de speeltuin, en ga zo maar door. De opening vond plaats op de Menheerse werf, die op Open Monumentendag de hele dag een werf vol plezier was.

Tekst: Kees van Rixoort

Het begon al met de vrolijke klanken van het kleine pierement dat Adrie Stolk bediende. Hij vertelde bovendien iets over Gerard Razenberg (1921-1981) uit Middelharnis, die tien kilometer draaiorgelboeken maakte met veelal vernieuwende muziek. Razenberg liet de pierementen ook rock-and-roll en andere muziek uit de jaren vijftig en zestig spelen, maar zijn topstuk was 'Aan de Amsterdamse grachten'.

De Gerard Razenberg Stichting, die eerder het grote Razenberg-orgel van café De Boet in Achthuizen naar Het Diekhuus wist te krijgen, grijpt het honderdste geboortejaar van Razenberg, 2021, aan om meer bekendheid te geven aan deze "stille man die veel geluid produceerde".

Tijdens de officiële opening van Open Monumentendag, ook opgeluisterd door sfeervolle dameszang van Duo Voci, kondigde wethouder Berend Jan Bruggeman veel interessante locaties en activiteiten aan: het luiden van de vijfhonderd jaar oude Mariaklok in Goedereede, de symbolische opening van de ontmoetingsplek aan de haven van Dirksland, de openstelling van de zojuist gerestaureerde rooms-katholieke kerk in Oude-Tonge, de RTM-bussen die tussen de Menheerse werf en het RTM-museum reden… "Een fijne dag allemaal, zwerm uit over Goeree-Overflakkee!"

Een opgave

Bruggeman zei ook dat er veel aandacht is voor de monumenten op Goeree-Overflakkee én dat het best een opgave is om die te onderhouden en verduurzamen. Hij noemde het fort in Ooltgensplaat, het oude raadhuis in datzelfde dorp en de Ceres. "De molens staan er super bij en er is geïnvesteerd in de toegankelijkheid en veiligheid in kerktorens. En er zijn inventarisaties gemaakt van de kreken en zandwallen op het eiland", aldus de wethouder.

"Er zijn ook zorgen: je ziet oude boerderijen en schuren verdwijnen. De landbouw heeft modernere en grotere schuren nodig. Er zijn mensen die zich druk maken voor het behoud en het is goed dat dat gebeurt."

Erfgoedpaspoort

De wethouder had ook de lancering van het Erfgoedpaspoort aangekondigd. Die vond diezelfde ochtend plaats op de Menheerse werf. Burgemeester Ada Grootenboer overhandigde het eerste exemplaar van het paspoort aan Jeanne Huizer, junior-reporter van het Erfgoedmagazine. "Als je op vakantie gaat en een andere cultuur bezoekt, heb je vaak een paspoort nodig. De geschiedenis is ook een reis, in de tijd. Dan leer je over vroeger en begrijp je beter hoe het nu is", zei de burgemeester. "Dit Erfgoedpaspoort staat vol mooie ideeën. Jeanne, als je hierover gaat schrijven, gaan je klasgenoten en andere kinderen ook ons erfgoed bekijken."

Het Erfgoedpaspoort, een initiatief van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het erfgoed op het eiland. Er staan zeventien locaties in. Wie voor eind 2020 twaalf locaties heeft bezocht – en dat bewijst met een stempel of een sticker – ontvangt het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma's'.

De Boomsma's, althans hun reïncarnaties, waren ook op de Menheerse werf. Ze kwamen een Erfgoedpaspoort bietsen voor hun nichtje en neefje. De nummers twee en drie van het paspoort waren dus voor de Boomsma's, die de opening van Open Monumentendag vorig jaar ook al opluisterden en die nu weer terugkeerden naar hun sokkel aan de overkant van de haven, zoals ze zelf zeiden.

Daarna ging het publieksevent van de Erfgoedlijn van start onder het motto 'Werf vol plezier'. Er waren allerlei spelletjes en activiteiten, naast informatie, eten en drinken. De kinderen met een Erfgoedpaspoort konden direct de eerste stempels en stickers verzamelen, ook door met de RTM-bus richting Sommelsdijk, Dirksland, Stellendam, Goedereede en Ouddorp te rijden, of met het treintje naar het RTM-belevingspunt op het Havenhoofd van Middelharnis.

Oude tijden komen tot leven bij het Streekmuseum. Foto: Wilko van Dam