INGEZONDEN
Glasvezel Buitengebied: de kans om een keer vóór te lopen.

De datum van 23 september nadert ras. Halen we de 45% van de potentiele aansluitingen.
De stand op het moment van schrijven is ± 35 %; dus nog een stuk te gaan!
Ik hoop, en schat in, dat de bewoners van het buitengebied zich massaal hebben aangemeld.
Dit betekent dat het laatste stuk tot de beoogde aantallen vermoedelijk moet komen van de kernen Achthuizen (Langstraat), Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet. Van sommigen uit die kernen heb ik gehoord dat zij wel tevreden zijn met de huidige situatie van de 40-50 (?) Mb/sec op de (coax-)kabel. De verwachting is echter dat deze capaciteit binnen 5 jaar niet meer toereikend zal zijn voor alle gebruik van internet.
Zelf woon ik in het buitengebied en zijn we aangewezen op de capaciteit van de vaste telefoonlijn (4.1 download / 1.1 upload). Het later bekijken van bijvoorbeeld een TV-programma duurt daardoor vaak 1,5 á 2 keer de werkelijke tijd van het uitgezonden programma, door traag downloaden.
In januari 2019 kregen we van de KPN een 4G ontvanger om de snelheid te verhogen. Dat werkte: 23.0 / 6.4. Nog niet veel, maar voor nu werkbaar. Toen echter in april het blad aan de hoge bomen rond ons huis kwam zakte de capaciteit naar 4.6 / 1.2 of wel die van de 'oude telefoonlijn'.
Willen wij in het buitengebied dus ook 'een beetje' meegaan met de internetmogelijkheden in ons bestaan, dan is de aanleg van de glasvezelkabel zeer gewenst. En voor de kosten hoeven we het niet te laten. Nu betalen we voor Internet € 42,50 en voor TV Digitenne
€ 17,= per maand. Dus wie zich nog niet heeft aangemeld, doe dit alsnog, mede in het belang van de bewoners van het buitengebied.
Jos Hendriks