Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN:

Een ervaringsdeskundige over glasvezel

Elseline Prins uit Stad aan 't Haringvliet stuurt onderstaand 'ingezonden' van haar zoon door voor plaatsing:

Ik hoor verhalen over glasvezel die bijna een apocalyptisch beeld schetsen van hoe slecht en nep het allemaal wel niet zou zijn. Mocht iemand nog open staan om de ervaringen van een glasvezelklant te lezen, hier komt ie...

Wij wonen nu 7,5 jaar in Ede. Ik begon in mijn studentenkamer, tijdens mijn studie. Met een internetaansluiting die was ingericht op kantoor werkzaamheden. Ik haalde daar op een goede dag 20 mbps binnen, het gemiddelde lag rond de 7,5 mbps. Dramatisch te noemen, maar als student mag je niet klagen. ;)

Daarna ging ik samenwonen met mijn vriendin in een wat ouder appartementencomplex. Internet en tv van Ziggo, want die garandeerden de beste snelheid. Niet dus. We betaalden voor 150 mbps, maar we haalden voor maximaal 40 mbps binnen.

Vorig jaar zijn we weer verhuisd, dit keer naar nieuwbouw. Ook weer in Ede. En hier hebben we eindelijk glasvezel. We hebben een abonnement voor 100 mbps down- en uploadsnelheid. En die halen we. Gegarandeerd. Niet overtuigd? Bekijk het plaatje...

Het grote verschil van glasvezel is dat je een individuele aansluiting krijgt, ipv 1 kabel naar een kast aan het begin van de straat waar de boel verdeeld wordt over de hele straat of zelfs de halve wijk. Daarnaast is glasvezel ontwikkeld voor internet. Ziggo gebruikt de coax aansluiting, ontwikkeld voor kabel tv. Telfort gebruikt zelfs de telefoonaansluiting, duidelijk waar dat ooit voor ontwikkeld was. Dat soort verbindingsmethoden kunnen nu de hoge internetsnelheden al amper meer aan, laat staan in de toekomst.

Ik heb heel wat jaartjes op het eiland gewoond. De angel zit hem er voor mij in dat er niet over de toekomst nagedacht wordt. Bedenk je dat binnen nu en 5 jaar steeds meer zorg digitaal geleverd gaat worden. Dus zelfs de ouderen van de nabije toekomst zijn gebaat bij stabiel en snel internet. En voor ik wordt afgeschilderd als betweter: ik werk in de gezondheidszorgsector en een deel van mijn werk bestaat uit het monitoren van trends.

Voel je bevoorrecht dat je in het buitengebied deze kans krijgt! Wij wonen in een grotere plaats en wij hebben al geluk dat we glasvezel hebben. Waar maakt iedereen zich druk om? Complottheorieën dat het niet sneller zou zijn? Of dat het elders geflopt zou zijn?

Mijn pleidooi is: denk niet om jezelf maar om de toekomst. Want kort door de bocht: door dit soort kansen af te slaan eindigt Flakkee straks als een groot achtergesteld gebied, waar iedereen klaagt over hoe slecht de voorzieningen wel niet zijn.