Caroline en Tim Kraaijvanger
Caroline en Tim Kraaijvanger Foto:

Jubileum voor Scientias

Kan de aarde 11 miljard mensen voeden? Hoe werkt onderzoek op zee? Hoe zijn de ijskappen van Antarctica ontstaan? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord worden op de website Scientias.nl. Scientias is een nieuwswebsite op gebied van technologie, wetenschap, geschiedenis en duurzaamheid. De website is in handen van Caroline en Tim Kraaijvanger uit Ouddorp. Scientias bestaat ondertussen al 10 jaar en is zelfs een keer genomineerd als 'website van het jaar'. Tim houdt zich bezig met de technische kant van de website, Caroline en een redactiemedewerker schrijven de artikelen.

Tekst: Rody Vlietland

De website is van oorsprong een afstudeerproject van Caroline en Tim. Tim had al een website op gebied van astronomie. Hij had de wens om de doelgroep te verbreden, hierdoor is Scientias in het leven geroepen. Caroline: "Het was niet eens de bedoeling dat de website in de lucht zou blijven. Het plan was om het project 3 maanden vol te houden, een stage te volgen en daarna een baan te zoeken."

Teksten 'vertalen'

In het begin was het voor Caroline lastig om de wetenschappelijke onderzoeken te vertalen naar iets wat iedereen kan begrijpen. Veel stukken, bijvoorbeeld over astronomie, bevatten moeilijke berekeningen en staan vol wetenschappelijke jargon. Maar naarmate ze er meer over schreef, ging het schrijven van de teksten steeds gemakkelijker.

Caroline begint haar dag met het doornemen van het nieuws. Vervolgens kiest ze de onderwerpen waarin ze zich wil verdiepen, daarna start ze met het schrijven van de artikelen. Verder bestaat de dag uit contacten met onderzoekers over de gehele wereld. Waar ze de volgende dag pas reacties op krijgt door de tijdsverschillen.

Caroline: "Het project wat mij het meeste bij is gebleven, is een project van een paar jaar geleden. We maakten namelijk een serie over klimaatsverandering en we toonden in deze serie allerlei plekken op de wereld waar klimaatverandering reeds te zien is. Dit zorgde voor een stortvloed aan reacties op het forum onder de artikelen. Het leukste van dit vakgebied is het praten met de onderzoekers, zij weten hun verhaal met zoveel passie te vertellen."

Vernieuwde website

Onlangs heeft Scientias een metamorfose ondergaan ter ere van het tienjarig jubileum. De vormgeving van de website is anders. De website heeft nu meer de vorm van een magazine; met grote foto's, meer ruimte en het aantal artikelen per dag is teruggeschroefd. "Zo is er tijd over om ons nog meer te verdiepen in de onderwerpen."