Afbeelding
Foto:

Het is de zijdeplant…

OOLTGENSPLAAT - Mevrouw Poll uit Ooltgensplaat plaatste een aantal weken geleden een foto van een plant in haar tuin. Graag zou zij de naam weten van deze plant en ze riep de hulp in van de lezers van Eilanden-Nieuws.

Er is een aantal reacties binnengekomen:
Docent Biologie van de Prins Mauritsscholengemeenschap Arno den Hoed laat weten dat de plant uit de tuin van mevrouw Poll een zijdeplant is. "Deze zijdeplant is een plant die behoort tot de maagdenpalmfamilie. De soort staat op de lijst van nieuwe planten in Nederland uit 2004. De plant wordt 1,2-1,5 meter hoog en vormt wortelstokken. De stengel is sterk behaard. Bij verwonding komt er wit melksap naar buiten", aldus Den Hoed, die Wikipedia als bron noemt. De wetenschappelijke naam is Asclepias syriaca.

Co van Leeuwen uit Woerden kwam tot dezelfde conclusie. Hij voegt toe: "De bloemen van deze plant zijn in trek bij vele hommels, bijen, vlinders en zweefvliegen. Na de bloei ontstaan er zaaddozen welke lijken op parkieten, vandaar dat deze ook wel de parkietenplant wordt genoemd. Doordat deze aan een steeltje vast zitten, is het mogelijk om ze van de plant af te knippen. Met een viltstift teken ik hier twee oogjes op en hang ze daarna in een wijnglas met wat water erin. Zeer decoratief en een lust om te zien. Na verloop van tijd springt het "ruggetje" van de "parkiet" open en ontstaat er een wolk van zaden met een zijdeachtige pluis. Vandaar de naam zijdeplant. Volgens een aantal boeken is deze plant giftig, hoewel een aantal indianenstammen de jonge scheuten en zaaddozen eten. Deze plant gaat in de tuin aan de wandel, het is echt een woekeraar".

Lezer Rinus Spek doet veronderstelt dat het mogelijk Pijlkruidkers is (Lepidium draba of Cardaria draba). Dit is een overblijvende plant in de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Hij haalt zijn informatie ook uit Wikipedia.

Als we 'de meeste stemmen gelden' gebruiken, zal het waarschijnlijk toch de zijdeplant zijn.