Rembrandt, geïnspireerd door de Bijbel en mythologie. 
Rembrandt, geïnspireerd door de Bijbel en mythologie.  Foto:

KCE komt met aantrekkelijk en gevarieerd jaarprogramma

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dat wij vrij en onbelemmerd kunnen genieten van onze favoriete muziek is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Er waren tijden dat liederen en opera's met onwelgevallige teksten werden verboden. Ook muziek met een volgens machtshebbers verkeerde stijl en foute boodschap kon rekenen op een verbod. Sterker, de componist en de uitvoerenden konden worden vervolgd.

Door Kees van Rixoort

Muziek en politiek – het kan een linke combinatie zijn. Wie meer te weten wil komen over dit onderwerp, doet er goed aan in te tekenen op de KCE-cursus Muziek & Politiek. Docent Hans van der Wulp snijdt gedurende drie avonden verschillende invalshoeken aan, waaronder het ontwijken van de censuur. Speciale aandacht is er voor de muziek van Mozart, Beethoven en Sjostakovitsj, maar ook moderne componisten als Louis Andriessen en John Adams komen aan bod.
Muziek & Politiek is een van de cursussen uit het jaarprogramma dat stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) Goeree-Overflakkee heeft samengesteld voor het seizoen 2019-2020. De stichting, die recent het twintigjarig bestaan vierde, komt weer met een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod van cursussen, lezingen, excursies, voorstellingen en concerten.
Naast Muziek & Politiek zijn er cursussen over Haarlem, de beeldhouwkunst vanaf 1900, de kunstwereld in Parijs in het begin van de twintigste eeuw en Rembrandt, geïnspireerd door de Bijbel en de mythologie.
Het KCE-programma bevat voorts lezingen over keuvels in de kunst, de gulden snede (het mysterie ontrafeld), vrouwen in de kunst (schilderen met de spiegel) en Oudhollandse tegels (vroege vogels en andere tegelvondsten). Alle cursussen en lezingen vinden plaats in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk.
De KCE-excursies gaan komend seizoen naar Haarlem en Antwerpen. Tot slot staan op het programma de uitvoering van opera Nabucco (van Verdi) in Theater De Maagd te Bergen op Zoom, een zaterdagmiddagmatinee met de titel 'Vergankelijkheid en loutering' in het Concertgebouw te Amsterdam en de toneelvoorstelling 'De Aanslag' (naar het boek van Harry Mulisch), eveneens in Theater De Maagd te Bergen op Zoom.
Het boekje met het jaarprogrammaboekje van KCE is zojuist verschenen. Wie het nog niet heeft ontvangen, kan het verkrijgen bij de bibliotheken en het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp. Of kijk op www.kcego.nl.

Matisse komt aan bod tijdens de cursus 'De kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw'.