EMK wil krachten bundelen

STELLENDAM - Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) voert de druk op de landelijke organisaties Visned en de Nederlandse Vissersbond op om in het belang van de vissers de krachten te bundelen. Dit vertelde reder Jaap Tanis vrijdag aan het eind van de startbijeenkomst van de Week van de Goereese Vis in Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Alle leden van genoemde organisaties hebben hierover de afgelopen dagen een enquĂȘteformulier ontvangen. Het EMK-bestuur is ervan overtuigd dat verdeeldheid de belangenbehartiging niet ten goede komt. De afgelopen jaren zijn pogingen om een samensmeltingsprocedure op te starten overigens mislukt. Hoe de organisaties tegen deze nieuwe inzet aankijken wordt vermoedelijk duidelijk als op 20 september de formulieren worden terugontvangen.
Dat de zorgen in de sector groot zijn werd afgelopen week onderstreept toen de Belgische overheid, in navolging van de Franse regering, per direct na het inwerkingtreden van de nieuwe Europese (EU) verordening Technische Maatregelen haar kustwateren voor de pulsvisserij definitief sloot. Eurokotters met een lengte van minder dan 24 meter zijn hierdoor getroffen. Voor de meeste (Zeeuwse) pulsvissers in het bezit van een Eurokotter geldt dat ze slechts tot het einde van het jaar met de puls mogen vissen. Ze worden nu gedwongen om buiten de 12 mijl van de Belgische kust te vissen waar al andere vissers actief zijn. Dit leidt tot verdringing ter plaatse waar niemand baat bij heeft, geeft Derk Jan Berends aan. Hij is secretaris van de Nederlandse Vissersbond.

Maatregel

De nieuwe Technische Maatregelen (TM) verordening van de Europese Unie (Raad en Parlement) is sinds 14 augustus van kracht. Het gevolg daarvan is dat de pulsvisserij aan banden is gelegd en uiteindelijk voor iedereen op 1 juli 2021 is verboden. Er geldt een overgangsperiode voor bestaande pulstoestemmingen. Ongeveer de helft van de toestemmingen is per 1 juli van dit jaar ingetrokken. Voor een kwart geldt dat de vissers tot het einde van dit jaar nog mogen pulsen. De laatste groep (22) vissers mag tot 1 juli 2021 pulsen.