Afbeelding
Foto:

Warme jubileumviering De Flipjes

OUDDORP – Zaterdag was een bijzondere dag voor het bestuur, de vrijwilligers en – niet in de laatste plaat – voor de kinderen die Speeltuin De Flipjes bezochten. Die zaterdag mocht iedereen gratis de speeltuin in en ook gratis waren de consumpties, dit ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de speeltuin. Een mooie en warme dag, waardoor wellicht de verwachte grote toestroom van bezoekers uitbleef.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Het waren vooral vakantiegangers en mensen van buiten Ouddorp die zaterdag de speeltuin bezochten. Er heerste een feeststemming onder de vele kinderen en hun ouders genoten van deze unieke speelplaats voor deze regio.
Eén van de oud-bestuursleden herinnert zich nog dat de viering van het 60-jarig jubileum in het water viel vanwege de regen. Nu was het dus beter toeven in De Flipjes. Het unieke van De Flipjes is dat de speeltuin al zoveel jaren bestaat. Vele generaties hebben een deel van hun kinderjaren doorgebracht in de speeltuin. De bezoekers waren en zijn lang niet allemaal afkomstig van Ouddorp, want van het hele eiland en daarbuiten weet men de weg naar De Flipjes te vinden. De gezellige laagdrempelige speeltuin in het Ouddorpse duingebied straalt gezelligheid, maar ook degelijkheid uit en dit laatste is vooral te danken aan de vele vrijwilligers die binnen De Flipjes actief zijn.

Eisen

Een speeltuin 'draaiende' houden is ook financieel gezien geen kleinigheid. Door de jaren heen zijn de veiligheidseisen voor de toestellen en de andere voorzieningen steeds groter geworden. Dit brengt natuurlijk ook grote kosten met zich mee. Deze kosten kunnen niet alleen worden betaald uit de inkomsten van de donateurs en de entreegelden. Het bestuur is dan ook heel blij met de sponsoring door verschillende bedrijven. Deze bedrijven dragen regelmatig hun steentje bij, zowel in natura als financieel. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe 'zitgedeelte' waar ouders onder het genot van wat consumpties hun kroost in de gaten kunnen houden. Dit gedeelte is helemaal vernieuwd, evenals het meubilair.
Zaterdagochtend was er een kort officieel moment waar voorzitter Gerard Quist en oud-bestuurslid Jan Hollaar een bordje onthulden waarop de namen van de ondernemers staan die er voor hebben gezorgd dat het gebouwtje kon worden vernieuwd. Het zijn Jumbo Sperling, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, Stichting 't Blaeuwe Huus, Voogd Hoveniers en John P. de Wit Assurantiën.

80-jarige

Jan Hollaar is al sinds mensenheugenis betrokken bij De Flipjes. Jarenlang zat hij in het bestuur en ook nu nog, als 80-jarige, is hij twee keer per week als toezichthouder actief in de speeltuin. Hij heeft veel ups-and-downs meegemaakt. Het heeft er soms wel eens om gespannen of De Flipjes nog wel zou kunnen blijven bestaan. De speeltuin ligt in een kwetsbaar gebied (natuur- en waterwingebied) en dat vraagt natuurlijk veel overleg met de autoriteiten en organisaties. Maar uit dat De Flipjes haar 65-jarig bestaan heeft gevierd, blijkt toch dat ze hun bestaansrecht heeft bewezen. En ook in het verleden is gebleken, dat als het nodig was, ook de Ouddorpse bevolking zich niet onbetuigd liet als het voortbestaan in gevaar werd gebracht.
Wat het bestuur betreft kan de speeltuin aan de Prins Hendrikweg nog vele jaren jubilea vieren en ruimte bieden aan steeds nieuwe generaties bezoekers.

Gerard Quist en Jan Hollaar bij het zojuist onthulde sponsorbord.
Afbeelding