Van links naar rechts: surfleraar Jeroen Verduijn, Eline Mastenbroek, Louise van Broekhoven en Marjolein Buth.
Van links naar rechts: surfleraar Jeroen Verduijn, Eline Mastenbroek, Louise van Broekhoven en Marjolein Buth. Foto:

Cheque van Rabobank voor Surf Project van SurfKaravaan

OUDDORP – Leden- en Jongerenraadsleden van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden mogen een maatschappelijk doel kiezen dat ondersteuning verdient in de vorm van een financiële bijdrage. Jongerenraadsleden Marjolein Buth en Louise van Broekhoven waren onder de indruk gekomen van het Surfproject dat door surfschool SurfKaravaan in Ouddorp wordt vormgegeven. Zaterdag kregen de surfers een cheque van € 2.000,- overhandigd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het is een bijzonder project dat de surfschool aan het Flaauwe Werk vorm heeft gegeven en daarom vonden Marjolein Buth en Louise van Broekhoven dat ze de cheque van de Rabobank meer dan waard waren. Surfproject geeft op een aantal plaatsen in Nederland les aan kinderen met Down, autisme en ADHD. Het is voor deze kinderen niet zo gemakkelijk om op een gewone wijze surfles te volgen en daarom zijn er speciale surflessen, met speciale instructeurs die aan groepen van deze kinderen les geven. Zo ook bij SurfKaravaan onder paviljoen C-side aan het Ouddorpse strand.

Diploma

Onlangs heeft een aantal kinderen een diploma gehaald. Onder hen was Eline Mastenbroek uit Middelharnis. Zij kreeg zaterdagochtend uit handen van Marjolein en Louise symbolisch de cheque van € 2.000,- overhandigd.
Surfinstructeur Jeroen Verduijn van SurfKaravaan is één van de speciaal opgeleide instructeurs die les aan deze groep kinderen kan geven. Jeroen is 'razend enthousiast' over dit deel van zijn werk. Hij legt uit het dat het project een aantal jaren geleden in Zandvoort is begonnen en Ouddorp was de tweede plaats voor deze bijzondere lessen. Momenteel worden deze lessen op vier plaatsen in Nederland gegeven.
Jeroen vertelt dat het voor deze kinderen niet zo gemakkelijk is om aansluiting te vinden met anderen tijdens de reguliere surflessen. Daarom zijn deze speciale groepen gevormd. Het is volgens Jeroen heel leuk om met deze kinderen – tussen 8 en 18 jaar – te werken. "Je ziet ze tijdens de lessen helemaal opbloeien". Hij noemt als voorbeeld een kind met autisme. "Het is mooi als je hoort dat tijdens de lessen zo'n kind het ineens accepteert dat iemand haar aanraakt". Daar komt nog bij dat de kinderen – als ze het surfen onder de knie hebben – zich meer geaccepteerd voelen. "Ze voelen zich er echt weer bij".

Instructeurs en buddy

De instructeurs hebben een speciale cursus gevolgd om deze lessen te geven. Daarnaast heeft ieder kind een buddy, die eveneens een cursus heeft gevolgd. De cursus bestaat uit 4 á 6 zaterdagen per jaar en de lessen worden natuurlijk voornamelijk op het strand gegeven.
Eline heeft het eerste surfdiploma en ze verzekert dat ze het heel fijn heeft gevonden om aan de cursus mee te doen.
Marjolein en Louise leggen uit dat de bank op deze manier iets wil terugdoen voor de samenleving. "Wij hopen dat het surfproject op Ouddorp door onze gift geholpen is om zoveel mogelijk kinderen deze fantastische ervaring te geven". Want zowel Marjolein als Louise zijn onder de indruk geraakt van wat er voor deze kinderen wordt bereikt tijdens de cursus.