Schipper Coen van der Linden met KNRM-redders Post Ouddorp in de reddingboot Griend in het boothuis in het Grevelingenmeer. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)
Schipper Coen van der Linden met KNRM-redders Post Ouddorp in de reddingboot Griend in het boothuis in het Grevelingenmeer. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

KNRM-post Ouddorp staat in top 3 van drukste reddingstations in Nederland

OUDDORP – Het is woensdagavond. Tijdstip voor de wekelijkse bijeenkomst - de briefing - van en voor de vrijwilligers van KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) -Reddingpost Ouddorp. Aan tafel in de loods aan de Stoofweg schuiven de manschappen aan voor een kopje koffie. Voor het bijpraten - met schipper Coen van der Linde - over hetgeen er in de afgelopen dagen is gebeurd. Over wat er deze avond aan activiteiten en bijvoorbeeld aan onderhoud aan overlevingspakken en materieel zal worden verricht. Voor drie redders is er daarnaast nog een korte oefenvaartocht met reddingsboot De Griend vanuit het moderne drijvende boothuis bij het Ouddorpse haventje. De mannen delen informatie. In ongedwongen sfeer wordt naar elkaars inbreng en verhaal geluisterd. Het is een essentieel onderdeel van de wekelijkse bijeenkomst. Het tekent de hechte onderlinge band tussen de groep vrijwilligers van de KNRM-Reddingpost Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Schipper Coen van der Linde benadrukt deze saamhorigheid. "Het is echt uniek. Er valt geen onvertogen woord. Wij staan niet alleen voor elkaar klaar maar wij doen ook alles samen. Dat is belangrijk. Immers bij acties op de Noordzee of op het Grevelingenmeer weet je niet van tevoren met wie je in de reddingsboot zal varen. Je maakt deel uit van de groep, schipper en opstappers en je doet - in overleg - wat je als redder op de cruciale momenten moet doen. Het is professioneel werk. Daar zijn maar weinig woorden voor nodig. Soms kan ons werk ook als "ambulance" worden gezien. Begin deze maand hadden wij bijvoorbeeld drie personen met letsel achter elkaar. Eén met een gebroken heup, een met een hoofdwond en scheur in de nekwervel en een met een gebroken voet. Wij halen hen dan van het strand en dragen hen over aan andere hulpinstanties".

Landelijk in top 3

KNRM-Post Ouddorp telt een twintigtal vrijwilligers. Er zijn twee reddingstations Ouddorp-Buiten (Noordzeezijde / Brouwersdam) en de Grevelingen. Naast Ouddorp is er op de Kop van Goeree ook de KNRM-post in Stellendam. Samenwerken, onderling afstemmen, kan gelet op de grootte van het te bestrijken gebied en uiteraard de zwaarte van de te verrichten reddingsactie - indien nodig - extra inzetcapaciteit opleveren. Dat alles gaat in prima harmonie. Post Ouddorp staat in de top 3 van de drukste reddingstations in Nederland vertelt Coen v.d. Linde. "Gemiddeld rukken wij 120 keer per jaar uit. In 2018 was dat zelfs 140 keer. Dat is echt behoorlijk veel. Zeker als je weet dat een KNRM-Reddingstation (er zijn er 45 in ons land aan kust en aan binnenwateren) gemiddeld 30 tot 40 keer een oproep krijgt. Aan de andere kant is het ook wel te verklaren kijkend naar de grote aantallen (40.000) toeristen en recreanten die Ouddorp jaarlijks bezoeken. Onder hen veel watersporters, strandbezoekers, surfers / zeilers"

Signalering

Hoe verloopt een signalering?. Wanneer start een reddingsactie?. "Er komt een signaal binnen via 112, marifoon kanaal 16, de KNRM-hulp app en of via een noodsignaal. Het Kustwachtcentrum in Den Helder, gevestigd op het terrein nabij de Marinebasis, geeft vervolgens een alarmering. Dat signaal komt binnen op de piepers van de vrijwilligers op het reddingsstation, in ons geval Post Ouddorp. Met korte informatie. Voorbeelden: boot in problemen, persoon vermist, surfer in moeilijkheden. Of zoals vrij recent: Prioriteit 1 vaartuig omgeslagen. Dan is het belangrijk wie voor de uitruk beschikbaar is. Niet iedereen werkt immers in het dorp. Of men heeft op het signaalmoment elders verplichtingen of zit in een ploegendienst. Maar wie kan, komt direct naar het station. De schipper coördineert.

Uitruk

In de praktijk worden drie tot zes vrijwilligers ingezet, afhankelijk van actie op het Grevelingenmeer of op de Noordzee. Is dat laatste het geval dan zijn die extra manschappen nodig voor het besturen van de trekker en het transport van de Baron van Lynden-boot vanuit de loods aan de Stoofweg naar de gewenste locatie. Een uitruk is binnen 15 minuten, meestal rond 10 minuten haalbaar. Als de pieper gaat worden de seconden geteld en dan zie je dat binnen 3 tot 4 minuten manschappen al ter plekke zijn en is de ploegendienst inzetbaar. Voor een uitruk naar het Noordzeestrand / Brouwersdam is de grote trekker een must. Het voertuig brengt de reddingboot naar het water en na de actie ook weer over het strand terug te brengen. Daar staan dan, afhankelijk van de inhoud van de melding, ambulance, politie en andere hulpdiensten klaar om hun werk te verrichten. Ook een heli wordt vaak ingezet bij een zoektocht naar en lokalisering van een (of meerdere) personen in nood.

Schipper Coen van der Linden: "We gaan en draaien niet om"

Bij hoeveel acties was je betrokken vraag ik schipper Van der Linde. "In de afgelopen 26 jaar is het aantal acties dat op mijn naam staat tot boven de 1700 gestegen. In 1300 gevallen betrof het reddingen. Met die cijfers sta je landelijk aan de top. Ik heb ook bij de zwaarste stormen (windkracht 12 en iets meer) nooit gezegd: "We gaan niet of we draaien om". De drive is om mensen of een persoon in moeilijkheden - in nood - zo snel mogelijk in veiligheid te kunnen brengen. Dat in onderlinge samenwerking binnen het professioneel- en gemotiveerd team collega's. Dat kan dus zijn onder zware omstandigheden. In bar slecht weer. Met meters hoge golven op de Noordzee waarbij de reddingboot af en toe - voor hulpverleners en mensen kijkend op de stranden- zelfs tijdelijk uit het zicht verdwijnt.

Blijheid en verdriet

Slaagt de actie, lukt de redding, dan is er gemeenschappelijke voldoening. Anderzijds wordt het verdriet gedeeld als iemand niet meer geholpen kan worden. Waar directe reanimatie al niet meer baat, waar een drenkeling later toch overlijdt, of waar een persoon al is verdronken.. Dat gebeurt helaas minstens 1 keer per jaar. Op die momenten heb je elkaar nodig".Redder Corné de Jong beaamt het. Hij vertelt: "Voor de kust van Schouwen, ter hoogte van Renesse, raakten in maart van dit jaar een moeder met dochter en zoon en een aantal honden in de problemen. Met grote snelheid (onze boot haalt bijna 60 km/u) voeren wij met de Baron van Lynden naar de opgegeven locatie. Tijdens de tocht was al afgesproken dat ik in het water zou springen. Ter plekke kon ik - drijvend in een mijn overlevingspak - het meisje aan mijn collega in de boot aanreiken. De jongen werd ook gered maar de toestand van de moeder was dermate slecht dat zij het drama ondanks reanimatie niet heeft overleefd. Ook één van de dieren kwam om. Op die momenten, als je een kind in je armen hebt gaat er iets door je heen. "Juist bij zulke verdrietige omstandigheden is het nodig om dicht bij elkaar te staan. Veel contacten te onderhouden", geeft schipper Coen v.d. Linden aan.

----------------------------------------------------------------                                

Geen subsidiegelden en geen vergoeding

KNRM-redders (zij mogen functioneren tot hun 55e jaar) krijgen geen financiële vergoeding voor hun werk. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontvangt ook geen (subsidie) gelden van het Rijk. Toch staan de manschappen als vrijwilliger dag en nacht klaar om hulp te verlenen. En het schrijnende is dat schippers van een geborgen zeil- of ander pleziervaartuig ook nog niet verplicht zijn een onkostenvergoeding te betalen. Zelfs niet bij het eventueel slepen van hun boot naar een haven. "We vragen wel of zij KNRM - donateur willen worden", maar ook daartoe zijn ze niet verplicht.

Ondersteuning

Dat alles staat, zoals gemeld, in schrille en wrange tegenstelling tot de kosten die de KNRM jaarlijks - landelijk - in de exploitatie (18 miljoen euro) moet zien te dekken. Voor onderhoud en investeringen. Voor aanschaf van nieuwe overlevingspakken die een verbeterd draagcomfort bieden maar wel per stuk 1600 euro kosten en verder voor tal van andere benodigdheden. Daarvoor is en blijft support nodig. Dit naast de gelden uit giften, donaties en legaten en of via gerichte acties. Wilt u de KNRM vrijwilligers een hart onder de riem steken met uw steun?.. Stuur dan een mail naar donateur@knrm.nl.

Voor de acties op de Noordzee en bij de Brouwersdam staat de Baron van Lynden (achter de trekker) klaar voor uitruk vanuit de KNRM-loods aan de Stoofweg. Foto: Wim van Vossen Fotografie.
Redder Corné de Jong drijft in zijn overlevingspak in het Grevelingenmeer. Foto Wim van Vossen Fotografie