Afbeelding
Foto:

'Helder en klaar'

'Helder en klaar' is een weergave van de Redelijke godsdienst in de taal van nu. Opnieuw heeft de schrijver gebruikt gemaakt van herkenbare vragen, die helpen om deze bewerking en de rijke inhoud van dit standaardwerk te ontdekken. De hoofdstukken 30 tot en met 43 van Deel 1 van de Redelijke Godsdienst behandeld.

Deel 3 verschijnt D.V. in oktober 2019. De schrijver maakt gebruik van de nieuwe editie van uitgeverij De Banier, in de hertaling door Jasper J. Stam. Als de auteur verwijst naar bladzijden in het werk zelf, bedoelt hij dus de editie van Stam.

De meelezer dr. W. Fieret geeft een aanbeveling tot dit heldere en klare werk: 'Mensen in de 21e eeuw lezen niet meer zo gemakkelijk een boek van dergelijke omvang. Toch is de stof van wezenlijk belang. Daarom is het goed dat Evert Barten ook dit belangrijke werk toegankelijker heeft gemaakt voor jongeren en ook voor ouderen.

Jongeren worden meegenomen langs diverse aspecten van onze geloofsleer. Welke onderwerpen kun je verwachten? Roeping, wedergeboorte, rechtvaardiging en sacramenten. Wat kenmerkend is voor de auteur: hij 'kruipt' in de huid van jongeren en weet de vragen te stellen, die ook echt bij hen leven. Dat geeft bij jongeren duidelijke herkenning. Er zijn in dit boek veel mooie passages te vinden. Zonder tekort te doen aan de andere gedeelten, springt er voor mij uit de liefde en bewogenheid van de schrijver voor jongeren.

Een jongere vraagt bij het onderwerp Komen tot geloof met de volgende vraag 'Is het ook voor mij' (pag. 48) Barten antwoordt in overeenstemming met Brakel als volgt: Christus biedt je de volkomen zaligheid aan. Alleen dat is al een wonder, want er zijn genoeg mensen die het Evangelie nog nooit hebben gehoord en misschien ook nooit zullen horen. Maar jij hoort het wél. 'Komt, want alle dingen zijn nu gereed', zie Lukas 14:17. 'En die dorst heeft, kome; en die wil, neme het water des levens om niet', zie Openbaring 22:17. Kom dan, ook al ben je de grootste zondaar en heb je de zonden ingedronken als water. Hij roept ook jou! En Hij belooft je dat Hij je zalig zal maken als je komt en in Hem gelooft.

Dit betekent natuurlijk niet dat Christus ook jouw Zaligmaker is als je onbekeerd, goddeloos en als een werelds mens blijft doorleven. Integendeel, als je zo doorgaat, zul je voor eeuwig verloren gaan! Wat je net las, betekent echter wel dat Christus je roept en vriendelijk nodigt. Dat zou je blij moeten maken en je vandaag nog doen besluiten om je zondige leven vaarwel te zeggen en tot Hem te gaan. Vertrouw je aan Hem toe met het verlangen dat Hij je zal bekeren, met God verzoenen en dat Hij je door Zijn Geest zal heiligen en de eeuwige zaligheid geven zal. En weet het: Kom zonder uitstel, ga naar Hem toe als de verloren zoon uit Lukas 15. Kijk niet achterom, zoals de vrouw van Lot deed.

Het slot van deel 2 is een aansporing om de Heere te zoeken. Lees maar mee: Verlang je naar echte geestelijke kennis en naar een godzalig leven? Blijf dan bij de Kerk, houd je aan het Woord van God en wandel in de gebaande wegen. Ga dus niet achter mensen aan die vreemde dingen leren.

Ben je een ware gelovige? Grijp dan moed en laat je licht schijnen, zodat anderen kunnen zien wat de Bijbelse waarheid inhoudt. Laat zien hoe krachtig deze waarheid is. En: 'Wast op in de genade en kennis van onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus', zie 2 Petrus 3:18. De Heere zende Zijn licht en waarheid, opdat die je brengen tot de berg Zijner heiligheid en tot Zijn woningen, zie Psalm 43.

Van harte aanbevolen.