Afbeelding
Foto:

Hooggevoeligheid als talent

Hoewel er de laatste jaren meer aandacht is voor het verschijnsel hoogsensitiviteit, is er tot nu toe nog niet zo heel veel informatie voorhanden over hooggevoeligheid vanuit christelijk perspectief. Journalist, coach en docent Marion Lutke bracht hierin verandering en schreef een praktisch zelfhulpboek vanuit de optiek dat hooggevoeligheid een mooie karaktereigenschap is en een van God ontvangen talent.

Uit onderzoek blijkt dat 15 tot 20 procent van alle mensen hooggevoelig is. De verdeling tussen mannen en vrouwen is fiftyfifty. Binnen deze verdeling valt nog een onderscheid aan te brengen tussen de HSP'er (Highly Sensitive Person) en de HSS'er (High Sensation Seeker).

In de eerste drie hoofdstukken wordt uitgelegd wat hooggevoeligheid precies is. Hoe kun je weten of je hooggevoelig bent en hoe werken de hersenen van een hoogsensitief persoon? Wie wil kan de eerder genoemde HSP-test invullen om er op deze manier achter te komen of men inderdaad hooggevoelig is.

Hooggevoeligheid bij kinderen

Na het eerste, inleidende gedeelte is er aandacht voor hooggevoeligheid in de praktijk van alledag. Hoe om te gaan met hooggevoeligheid op het werk? En in huwelijk en gezin? Hooggevoelige mensen zijn vaak gewetensvol en hebben een sterkte behoefte aan harmonie. Dit brengt met zich mee dat het voor hen bijvoorbeeld vaak lastig is om 'nee' te kunnen zeggen. Vrijwel alle hooggevoelige cliƫnten die Marion Lutke in haar praktijk als coach begeleid hebben de vraag hoe ze hun grenzen kunnen bewaken. De schrijfster geeft tips om hier op een verstandige en Bijbelse manier mee om te gaan.

Hoe je in het leven staat, heeft volgens de schrijfster overigens niet alleen te maken met hooggevoeligheid. Dat karakter, opvoeding en omgeving zeker ook een rol spelen, wordt in hoofdstuk 6 verder uitgewerkt.

Het is belangrijk om hooggevoeligheid bij kinderen tijdig te onderkennen, om hen zo adequaat en begripvol mogelijk te kunnen begeleiden in de opvoeding. Dit gegeven werkt de schrijfster ook weer op een praktische manier uit met tips om bijvoorbeeld overprikkeling bij (jonge) kinderen te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld overdag voor een vast ritme in eten, slapen en spelen en trek een hooggevoelige peuter of kleuter liever geen kriebelende kleding aan.

Talent

In dit werkboek komen na elk hoofdstuk verschillende vragen en opdrachten aan de orde om de informatie te verwerken en om eigen leer- en aandachtspunten te formuleren en ermee aan de slag te gaan. De informatie is laagdrempelig, toegankelijk en toegespitst op het Bijbelse gegeven dat er verscheidenheid is in gaven. Een bijzonder pluspunt is dat Marion Lutke vanuit persoonlijke ervaring schrijft. Met tal van praktische tips en persoonlijke ervaringen neemt ze de hooggevoelige lezer mee op ontdekkingstocht, met als doel zich verder te ontwikkelen en te mogen leven met hoogsensitiviteit als talent.