Afbeelding
Foto:

Verboden te roken op het strand

Roken is de afgelopen 15 jaar steeds verder 'verbannen' uit het openbare leven. Het begon in 2004 met een wet waarin staat dat iedere Nederlander recht heeft op een rookvrije werkplek. Veel organisaties losten dat op door een 'rookhok' te realiseren. Ook in horeca mocht vanaf 2008 alleen nog maar in een afgesloten rookruimte worden gerookt. Ondanks kritiek van rokers en belangenverenigingen zijn er steeds minder 'rookpluimen' te zien in openbare gelegenheden. Niet alleen het aantal plekken waar gerookt mag worden daalt, ook het aantal rokers neemt af.

Op het strand in Renesse is deze zomer voor het eerst een rookvrije zone ingesteld. Het is het eerste strand in Nederland waar niet gerookt mag worden. Het is overigens geen officieel verbod, dat kan niet volgens de huidige wetgeving. De zone is 500 meter lang en is vooral bedoeld om te voorkomen dat het zand na een stranddag bezaaid is met sigarettenpeuken. Er zijn verschillende Nederlandse gemeentes die zoveel mogelijk rookvrij willen worden. Dan wordt roken verboden in bijvoorbeeld speeltuinen, langs sportvelden en in en rondom gemeentelijke gebouwen.

In een aantal andere landen is de regelgeving veel strenger dan in Nederland. Bijvoorbeeld in Suriname, daar mogen rokers alleen in een woning of auto een sigaret opsteken. Roken in het openbaar kan niet alleen een boete, maar ook een celstraf opleveren. De motivatie van de Surinaamse overheid is dat roken schadelijk is voor de gezondheid en zorgt voor hogere zorgkosten en meer sterfte. Een ander argument is dat in arme huishoudens soms wel tien procent van het inkomen wordt besteed aan tabaksverslaving: "Dat betekent minder geld voor voeding, onderwijs en gezondheidszorg." Als laatste wil Suriname met het verbod schade aan het milieu voorkomen.