Afbeelding
Foto:

Rabarberbubbelmaker Cees Breederland behoort nu tot de Confrérie du Sabre d'Or

Het sabreren schijnt een uitvinding van Napoleon te zijn. Hij was een groot champagneliefhebber en nam op zijn veldtochten flink wat flessen mee. In 1812 zou in Smolensk de eerste fles met een sabel zijn geopend. De Confrérie du Sabre d'Or houdt deze kunst levend en reikt diploma's uit aan nieuwe sabreurs. Er zijn er wereldwijd inmiddels vierduizend, onder wie dus bubbelmaker Cees Breederland uit Stellendam.
Hij maakte de inauguratieceremonie mee op het zeilschip Stedemaeght. Na een succesvolle opening van een fles met een briquetsabel is de maker van rabarberbubbels lid van de Confrérie. De Fransman Jean-Claude Jalloux beëdigde Cees met het zwaard en overhandigde hem het bijbehorende certificaat.
Een chevalier sabreur beschikt over een briquetsabel. Cees heeft een exemplaar in een blauwe platte kist. Met witte handschoenen aan en een groot wit servet op de arm demonstreert hij hoe je zo'n fles 'onthoofdt'. Tussen de rabarberplanten in zijn achtertuin. Normaal is Cees tijdens het sabreren niet gekleed in T-shirt en korte broek, maar hanteert hij zijn sabel in nette kledij, zeker als de spectaculaire opening van de fles plaatsvindt tijdens een bruiloft. Om zijn nek bungelt de kop van de fles die hij er op de Stedemaeght vanaf sloeg.

Primeurs

Sabreren is mooie folklore, fantastisch om een keer te zien. Dat Cees dat kan en mag is een primeur. Maar de Stellendamse bubbelmaker heeft meer primeurs. De nieuw gebouwde bubbelmakerij, die sinds vorig jaar operationeel is, bijvoorbeeld. De werkplaats is voorzien van een nieuwe hakselaar, pers, pomp en gistingsvat, en voldoet aan alle hygiënische voorwaarden.
"In deze bubbelmakerij kan ik met de nieuwe apparatuur tot een veel hogere productie komen. Vroeger moest ik veel met de hand doen en had ik shifts van 30 liter, terwijl ik nu 120 liter kan verwerken. In de nieuwe pers kan ik 70 kilo rabarber kwijt. Vroeger 3 kilo." Cees teelt alle benodigde rabarber zelf. Deels achter zijn woning aan de Nieuweweg, deels op een volkstuin. Zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar puur biologisch en met eigen compost.
Nog een primeur. Tot voor kort combineerde de bubbelmaker zijn rabarberactiviteiten met zijn bedrijf Bouwkundig Advies- en Tekenbureau Flakkee. BATF is inmiddels overgedragen aan de oudste zoon Matthijs, zodat Cees (67) zich helemaal op de bubbels kan storten. Overigens heeft de naam BATF een tweede betekenis: Bubbels Aan Tafel en Feest. Een primeur zijn ook de bloempotten die Cees maakt van de rabarberrestanten uit de pers.

Rabarbercello

Het is goed mogelijk dat er nog meer primeurs volgen, want er zijn vergevorderde plannen om een rabarbercello te maken. Dat zou dan de rabarbervariant van lemoncello moeten worden. En dat zou een uitbreiding betekenen van het assortiment dat de bubbelmakerij op dit moment voorbrengt. "Ik heb twee soorten rabarberbubbels: lekker en hele lekkere", zegt Cees met een brede lach. "Weet je waar het allemaal om gaat? Plezier, beleving."