Tijdens weekend wat beter weer

De bijna brutale recordhitte met op acht plaatsen in Nederland temperaturen boven de legendarische 40 graden, is gelukkig alweer voorbij. Ook de 30 graden die op dinsdag nog nipt werd gehaald is verleden tijd.
We zijn overgeschakeld naar een ronduit normaal weertype, dat geldt voor de eerste augustusdagen. De regenkans is iedere dag wel aanwezig en tot zaterdag en de temperaturen zijn best aangenaam. Overdag komt 't kwik rond de 21 graden uit terwijl de nachten niet bepaald koel verlopen op de Eilanden.

Periodiek komen er wat buien over, of een iets meer aaneengesloten regengebiedje. Veel water valt er niet. In de loop van het weekend, vooral op zondag is het beter weer, met meer zon en dan is het tevens warmer. In de periode tot pakweg 8 augustus blijft de stroming goeddeels aanlandig in de Benelux waardoor zwakke oceanische storingen regelmatig kunnen schampen en ons wat regen bezorgen. Waarschijnlijk blijft een vlakke depressie even west van Ierland wat plakken in het begin van de nieuwe week, waardoor met een flink milde zuidwestelijke stroming iets warmere lucht wordt meegenomen naar het Noordzeegebied (tot 26 graden).

Deze typische weerssituatie kenmerkt de zogenaamde hondsdagenperiode (19 juli tot 20 augustus). Vaak hebben we dan te maken met licht wisselvallig en (iets te) warm weer, waarbij het buiten bijna zompig kan aanvoelen door het aanwezige vocht. Vroeger toen men nog geen koelkasten had in huis, was deze periode berucht vanwege het snel bederven van etenswaren gezien de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Op middellange termijn verandert het weerbeeld eigenlijk nauwelijks op de Eilanden. Hitteperikelen lijken voorlopig niet aan de orde, terwijl een overgang naar zeer wisselvallige condities er evenmin in zal zitten voor het overgrote deel van Noordwest-Europa. Doorgaans prima zomerweer is het.

De eerste helft van deze maand was ronduit te koel met een temperatuurtekort van een slordige anderhalve graad. Als gevolg van de enorme hitte vorige week zitten we inmiddels op ruim een graad in de plus. Alleen afgelopen mei was in een reeks van alweer veertien te warme maanden op rij een opvallend koude uitbijter.