Het transport van de Maria klok naar Goedereede  kort na de Tweede Wereldoorlog.
Het transport van de Maria klok naar Goedereede kort na de Tweede Wereldoorlog. Foto:

Grote Maria-klok hangt nu 500 jaar in toren

Stadsbeiaardier Jan Bezuijen speelt zaterdag Goereese Suite

Stadsbeiaardier Jan Bezuijen (65) vertelt enthousiast over deze fraai klinkende klok, die voor rouw- en trouw en kerkdiensten wordt geluid. Spectaculair is het verhaal dat de klok in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd afgevoerd om te worden omgesmolten voor oorlogstuig. Echter zover kwam het niet, want door een moedige handeling liet de schipper die deze Goereese - en ook andere klokken -vervoerde, zijn schuit zinken in het IJsselmeer. Na de oorlog is het schip gelicht en kon de Maria-klok in Groningen worden geregistreerd en vervolgens op transport worden gezet terug naar Goedereede. Eigen stadsbewoners waren bij dit transport actief. De klok (ruim 1600 kg, gebouwd in Mechelen door Joris Waglevens) kreeg daarna weer de plaats in de klokkenstoel. Het volledige verhaal is o.a. te vinden in de gemeentelijke uitgave 'Beiaardconcerten Goedereede 2019' en wordt verteld tijdens de Beiaard- en stadswandeling door de historische stad. Zie het artikel over 'Goedereede ontdekken' op deze pagina.

Goereese Suite                                                                                                                        

Aanstaande zaterdag 3 augustus verzorgt stadsbeiaardier Jan Bezuijen van 12.00 tot 13.00 uur in Goedereede een zomerconcert. Naast composities uit Nederland (Sonate in F. van Unico Wilhelm van Wassenaar), uit Scandinavië en uit Frankrijk, valt uiteraard direct ook zijn programmering onder de titel Goereese Suite op. Dit in 5 delen: Prelude (lopen langs de branding), Andante (Mijmerend door de duinen) Romance (romance op het strand), Moderato (Bramen plukken in de duinen),) en afrondend met het Allegretto (Huppelen door de duinen). In een tijdsbestek van 2 maanden schreef Bezuijen - al mijmerend - deze delen. Zette zijn muziek (in eigentijdse stijl) op papier. Verplaatste de oorspronkelijke volgorde. Alles wel overdacht. Hij zocht naar overeenkomsten. Zo speelt hij 'Lopen langs het strand' uitsluitend met witte toetsen en 'Bramen plukken in de duinen' met alleen zwarte toetsen. Hij sleutelde aan onderdelen. Net zoals je in de natuur, op het strand en in de duinen ineens door iets wordt gegrepen. Iets valt je op. Dat breng je ook in je muziek tot uiting. Je gaat speels om met akkoorden. "Muziek geeft energie", zegt Bezuijen.

Samen                                                                                                                                                

Op zaterdag 17 augustus (dan van 15.00-16.00 uur) zullen Jan Bezuijen (beiaard) en Piet Westhoeve (piano) gezamenlijk het zomerconcert in Goedereede vanuit de St. Catherinatoren presenteren. Stellig een aanrader voor een bezoek. Want dan worden werken ten gehore gebracht van onder andere Händel, Bach, Chopin, Schubert en Ravel. De voorbereidingen voor dit concert, waarbij onderlinge perfecte afstemming een vereiste is, zijn ook in volle gang.

De grote Maria-klok in de St.Catharina toren.
Jan Bezuijen bespeelt de beiaard in Goedereede.