Afbeelding
Foto:

Aan de hand van Allerhande op culinaire reis door Italië

Tekst: Martijn de Bonte

Knapperige pizzapunten met slierten gesmolten kaas uit het vuistje. Dat zorgt zowel in Italië als in de achtertuin voor een vakantiegevoel. In het pizzadossier staan tips voor de perfecte pizza. Een pizzasteen is een handig hulpmiddel, de hitte zorgt voor een superknapperige bodem. De steen kan zowel binnen in de oven als buiten op de barbecue worden gebruikt. En hou je in met het beleggen van de pizza, met teveel beleg wordt het deeg niet goed gaar. Naast de hartige ronde pizza zijn er ook pizzabroodjes, rechthoekige pizza's en zelfs een chocoladepizza. Laat ze het in Italië maar niet horen…

Wie denkt dat rijst alleen in verre oorden als India en Vietnam wordt geteeld, komt bedrogen uit. Ook in Italië groeit rijst. Roberto Gamalerio is de derde generatie op een risottoboerderij onder Milaan. Al sinds de zestiende eeuw wordt rondom de rivier Po rijst verbouwd. Met kanalen en sluizen kunnen de akkers onder water worden gezet. In april wordt het gewas gezaaid, in september wordt er geoogst. Daarna wordt de rijst gedroogd en worden de korrels voorzichtig uit het vliesje gehaald. Er komt dus heel wat bij kijken voor de rijst van Roberto in de schappen van de AH ligt. Allerhande past bij Nederland, het is nuchter en praktisch. Over het roeren in de risotto staat er bijvoorbeeld: 'Niet te veel, niet te weinig'. De conclusie? 'Continu in de pan roeren is niet nodig (dat scheelt!)'.

Tussen alle lekkernijen in vormt zout de serieuze noot. Ruim acht op de tien Nederlanders eet teveel zout. Daardoor wordt de bloeddruk verhoogd en neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Tips om minder zout te eten zijn: eten op smaak brengen met (verse) kruiden in plaats van zout en om als ontbijt geen brood, maar bijvoorbeeld yoghurt te eten. Op de website van de Nierstichting is een online zoutmeter beschikbaar, die uitrekent hoeveel zout je per dag binnen krijgt.

Ook mensen met een klein budget kunnen genieten van de smaak van Italië. Er staan drie recepten in het blad die minder kosten dan € 2,50 per persoon. Vooral de maaltijdsalade met limabonen, tonijn en paprika oogt luxe en ziet eruit als een gerecht waarmee je kunt scoren op Instagram. Thuisblijvers die aan de hand van Allerhande op culinaire reis gaan naar Italië, mogen de toetjes niet missen. In het artikel met de titel 'Dolci e gelati' (toetjes en ijs) staan onder andere recepten voor meloengranita, tiramisu, stracciatella panna cotta, ricciarelli. Het water loopt je door de mond. En om te genieten van de Italiaanse keuken hoef je de Alpen niet over, een reis naar de supermarkt volstaat. Buon appetito!