Afbeelding
Foto:

Wat is het hier gezellig!

De belangrijke vraag is: kun je als ouders iets doen aan de sfeer in huis? Toch wel! Je rol als ouder is zelfs zo groot, dat je kunt zeggen: 'Een goede sfeer begint bij jezelf.' Dit uitermate praktische boekje helpt je om beter te begrijpen wat er in je gezin gebeurt. Aan de ene kant wat je kinderen nodig hebben en anderzijds wat je zelf behoeft. Dit boekje staat voor praktische tips, zowel voor het leven van elke dag als voor bijzondere momenten, zoals feestdagen of vakantie.

'Wat is het hier gezellig!' is deel 5 van de serie 'Christelijke opvoeding'. Wat is de bedoeling van dit boekje? Ouders inspireren en steunen in de opvoeding, met als uitgangspunt het opbouwen van een veilige gehechtheid tussen ouders en kinderen.

Over de auteurs

Dr. J. (Joop) Stolk was tot zijn pensionering als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Orthopedagogiek van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn onderzoek richtte zich op hechtingsproblemen van kinderen met ernstige verstandelijke beperkingen en op de zinervaring van ouders van deze kinderen. Samen met zijn vrouw heeft hij twee zoons, schoondochters en zes kleinkinderen van 2-15 jaar.

Drs. M.A. (Aline) Hoogenboom-Versluis heeft orthopedagogiek gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen, van kleuter tot puber. Ze schrijft over onderwerpen op het snijvlak van opvoeden en geloof: boeken in de serie 'Christelijke Opvoeding', maar ook stukjes voor dagboeken en creatieve verwerkingen bij Bijbelstudiemateriaal.

Het boek bevat acht hoofdstukken, die afwisselend door de bovenstaande schrijvers zijn ingevuld. Joop Stolk schreef de volgende hoofdstukken: Sfeer in je gezin, wat is dat? Sfeer en liefde horen bij elkaar; een bemoediging tot slot. Aline Hoogenboom laat zien dat een goede sfeer bij jezelf begint, de sfeer in huis en de sfeer in je gezin, alsook saamhorigheid in je gezin met speciale gezinsmomenten. Samen schreven ze het hoofdstuk over: sfeer onder druk.

Dit boek kan gebruikt worden om te bespreken in een opvoedkring. Daarom zijn er tips voor het opzetten van zo'n kring en suggesties voor verwerkingen opgenomen. Bij elk hoofdstuk zijn vragen en verwerkingen opgenomen. Een samenvatting uit het Woord vooraf:

Het ideaal plaatje dat je kunt hebben van een perfect gezin kan soms zo ver afstaan van de situatie in je eigen gezin. Hoe kun je dat veranderen? Juist in een christelijk gezin zou het toch anders moeten zijn, zou de liefde toch de boventoon moeten voeren?

Wat voor de hele opvoeding geldt, dus ook voor werken aan de sfeer in je gezin: 'Eerst begrijpen, dan doen', Dit boek wil je helpen om beter te begrijpen wat er in je gezin gebeurt. Vanuit het begrijpen gaan we naar het doen. Allerlei alledaagse en bijzondere situaties komen langs en steeds kijken we hoe je in deze situaties kunt werken aan een goede sfeer in je gezin.

Elk hoofdstuk begint met een sfeertekening in een bepaald gezin. De namen zijn gefingeerd. Dan volgt een uitleg aan de hand van de sfeertekening en worden stellingen neergezet die met elkaar besproken worden. De voorbeelden en oplossingen worden in een grijs of groen kader aangegeven. Een praktische tip voor de uitgever: sommige gedeelten komen minder tot zijn recht door de grijze en soms ook de groene achtergrond: dat leest niet altijd prettig. Maar dat doet niets af aan de inhoud van dit waardevolle praktische boek.

Omdat er zoveel wordt aangereikt, een kort citaat uit hoofdstuk 2 (blz. 34-35):

Liefde en de eer van God

Wat betekent het om in een gezin te leven tot eer van God? Psalm 78 geeft daarvoor tenminste drie richtlijnen:Gods daden niet vergeten. Dat wil zeggen: in je herinnering steeds weer terugvallen op de zegeningen van God in je huwelijk en je gezin in de afgelopen tijd. De geboden van God bewaren. Dat wil zeggen: met elkaar leven in overeenstemming met de richtlijnen van God voor het gezinsleven, uit dankbaarheid. Onze hoop op God stellen. Dat wil zeggen dat we in ons gezin in voorspoed en tegenspoed, bij zorgen en spanningen, ons vertrouwen op de Heere stellen.

Als je zo naar je gezinsleven kijkt, wordt je warm vanbinnen. Wat een zegen, wat een geweldige steun in de rug is het om met elkaar tot Gods eer te leven. Hoe doe ik dat? In feite (en de ervaring leert dat ook) kunnen ouders dat niet. Leven tot eer van God is een genadegave.

Ook deel vijf in deze christelijke opvoedingsserie is meer dan de moeite waard om aan te schaffen, te lezen en met elkaar te bespreken. Van harte aanbevolen.