Afbeelding
Foto:

Vwo'ers CSG Prins Maurits tonen zich goede rentmeesters bij project over afval

MIDDELHARNIS - Leerlingen van vwo-1 en vwo-2 deden mee aan een gastlesproject over (zwerf)afval van de Stichting Milieu Dichterbij. Op 8 juli werkten ze de opdracht uit en presenteerden ze hun ideeën. De docenten waren tevreden: "De leerlingen hebben enthousiast en hard gewerkt en tonen zich goede rentmeesters van deze aarde."

De eerste en tweede klassen vwo van CSG Prins Maurits in Middelharnis hebben aan het eind van het schooljaar deelgenomen aan het gastlesproject '(Zwerf)afval als uitglijder' van de Stichting Milieu Dichterbij. Gastdocent Lily Venema liet alle 119 leerlingen eerst een korte film zien, waarin uitleg wordt gegeven over zwerfafval, grondstoffen, plastic soep en afvalvermindering. Daarna vroeg ze de jongeren met ideeën te komen om de hoeveelheid afval op hun school te verminderen en de schoolomgeving vrij te houden van zwerfafval. "Hoe kunnen jullie er bijvoorbeeld voor zorgen dat leerlingen hun afval in de goede bakken gaan doen?" In groepjes van vier werkten de vwo'ers vervolgens aan de opdrachten. In het begin vonden de leerlingen dat een beetje onwennig, omdat ze niet bij hun klasgenoten in een team zaten. Toch pakten ze de draad snel op. De jongeren verdeelden onderling de taken en werden steeds enthousiaster. Lily Venema zag dat er hard werd gewerkt. Dat moest ook wel, want diezelfde middag wilde de gastdocent de presentaties zien.

'Ploggen'

Het team dat zichzelf 'Geef zwerfafval een thuis' had gedoopt, vertelde dat er 100 jaar geleden geen zwerfafval of plastic soep bestond. "Nu kost het opruimen van de troep in Nederland 250 miljoen euro per jaar", hadden de leerlingen uitgezocht. "Gelukkig zijn er ook mensen die uit zichzelf afval op staat opruimen, oftewel 'ploggen'." De term combineert de woorden 'joggen' en 'plocka', Zweeds voor 'oprapen'.

De groep met de naam 'Ridivivus' had de voetafdruk van de mens op de aarde uitgerekend en een interview gehouden met meneer Klepper, de conciërge. Het afvoeren van het afval kost de school veel geld, had hij gezegd. "Je kunt afval verminderen door zakjes en pakjes te vervangen door Doppers [hervulbare flesjes] en je afval weer mee naar huis te nemen", adviseerde dit team.

De school is overigens al heel goed bezig door bij het kerstdiner aan de leerlingen te vragen om zelf borden, bestek en mok mee naar school te nemen. Ook de docenten gebruiken stenen mokken en borden bij hun wekelijkse gezamenlijke lunch.

Veel groepjes noemden het plaatsen van gescheiden afvalbakken en meer voorlichtingslessen als oplossingen om de hoeveelheid afval op school te verminderen.

Opruimdag

"Organiseer elke eerste vrijdag van de maand een landelijke opruimdag, waar ook scholen en bedrijven aan deelnemen." Een heel goede tip, vond gastdocent Lily Venema. Na de presentaties vroeg docent Jacob Holwerda aan de vwo-leerlingen: "Wat hebben jullie nu geleerd van dit gastlesproject?" Hij kreeg verschillende antwoorden. "We moeten zuiniger omgaan met de aarde", "Er is te veel afval, afval scheiden is niet moeilijk en je kunt afval hergebruiken", "We kunnen zelf minder afval maken door brooddozen en Doppers mee te nemen" en "Er is nu meer aandacht voor afval door dit project, maar zoiets moet vaker."

Jacob Holwerda en zijn collega's waren zeer tevreden met de uitkomsten van het gastlesproject. "De leerlingen hebben enthousiast en hard gewerkt, er waren goede presentaties en ze tonen zich goede rentmeesters van deze aarde", zeiden de docenten.

Het gastlesproject '(Zwerf)afval als uitglijder' is uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente heeft het gastlesproject ook gefinancierd. De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.