Hoe uniek zijn de havenkanalen?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met misschien wel veertien havenkanalen, waarvan een aantal in de loop van de tijd zijn verdwenen, is Goeree-Overflakkee redelijk uniek in de wereld. Hoe uniek? Dat moet een onderzoek uitwijzen. Stichting Podium Goeree-Overflakkee heeft daartoe het initiatief genomen.

Door Kees van Rixoort

Stichting Podium heeft de financiering van het onderzoek nog niet rond. Er is in totaal 25.000 euro nodig. De provincie Zuid-Holland heeft recent 16.000 euro beschikbaar gesteld. De stichting is dus nog op zoek naar sponsors en fondsen die de resterende 9.000 euro willen doneren.

Het onderzoek naar de uniciteit van de havenkanalen op Goeree-Overflakkee is een opdracht voor studenten van HBO Civiele Techniek in Vlissingen. Tijdens deze afstudeeropdracht verdiepen ze zich onder andere in de geschiedenis van het waterbeheer, de historische opbouw van Goeree-Overflakkee en de groei van de havenkanalen. Daarnaast moeten de economische motieven en de effecten boven water komen.

Het is de bedoeling dat de studenten weg- en waterbouw na de zomervakantie van start gaan en eind dit jaar hun uitkomsten op papier hebben. Dan moet er een beeld zijn van het hele eilandelijke plaatje. De studenten zullen daar ook oudere, veelal gefragmenteerde onderzoeken bij gebruiken.

De grote vraag is dus: hoe uniek is de hoeveelheid havenkanalen op Goeree-Overflakkee? Bij het antwoord op die vraag moet het voor Stichting Podium niet blijven. Blijkt uit het onderzoek van de studenten dat Goeree-Overflakkee inderdaad uniek is in de wereld, dan kan dat een belangrijke rol gaan spelen in de eilandmarketing. Meer bezoekers zullen de havenkanalen dan willen zien, zo is de stellige verwachting.