Met de tablet de eenzaamheid te lijf

DIRKSLAND – Bent u eenzaam? Legt u moeilijk nieuwe contacten met anderen? Dan kan Stichting ZIJN helpen met een nieuw project: MiiND. De start is in Dirksland, zo maakte Jacqueline Tanis van Stichting ZIJN onlangs bekend tijdens een vergadering van de dorpsraad.

Door Kees van Rixoort

Hoe werkt MiiND? Na een introductie van Stichting ZIJN krijgen deelnemers een tablet. Daarmee kunnen ze gemakkelijk contact leggen in een besloten 'omgeving'. Online begeleiding is aanwezig. Het contact kan bestaan uit een persoonlijk gesprek, maar ook uit een groepsgesprek met de andere deelnemers aan het project. Het is ook mogelijk een videogesprek te voeren, zodat je elkaar kunt zien, of samen naar een film te kijken.

Stichting ZIJN is op zoek naar tien tot vijftien deelnemers in Dirksland. Zij kunnen gratis meedoen. In september zou MiiND moeten starten. De eerste enthousiaste kandidaten hebben zich al aangemeld bij Stichting ZIJN.

"MiiND is een project tegen eenzaamheid", zegt Jacqueline Tanis, adviseur welzijn van Stichting ZIJN. Ze denkt dat vooral ouderen zich zullen aanmelden. "Het is de bedoeling dat er een klik ontstaat in de besloten groep. In het begin zal Stichting ZIJN deelnemen om het gesprek op gang te krijgen. De hoop is dat deelnemers ook buiten de tablet om met elkaar gaan afspreken."