Fracties kunnen zich vinden in kaders verdere herontwikkeling van het Fort

OOLTGENSPLAAT - Regelmatig komt in de gemeenteraad het projectplan Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat op de agenda. Donderdagavond was er weer een moment van bijpraten over de stand van zaken rond de uitvoering van het in 2014 vastgestelde projectplan, toen gevolgd in 2018 met de aankoop van delen van het fort.

Nu was er naast de informatie ook het collegeverzoek in te stemmen met de eerste globale kaders voor de verdere herontwikkeling. Dat gebeurde unaniem maar wel met kritische opmerkingen. Met zorgen over een toekomstbestendige exploitatie en de dringende oproep de raad bij alle te maken keuzes direct te betrekken. De vinger aan de pols, dus.
Alle fracties waren overigens uitermate positief over de wijze waarop in de afgelopen periode het projectplan op onderdelen is aangepakt. De restauratie is in volle gang. Met eigen ogen konden raadsleden afgelopen woensdag (op excursie) de stand van zaken aanschouwen. Het is duidelijk dat er nog heel veel moet gebeuren en wat de financiën betreft de aansporing aan het college / wethouders om alle mogelijke subsidieregisters open te trekken. Nu ging het donderdag om groen licht voor de eerste globale kaders, maar er moeten veel vervolgstappen worden gezet. Passend binnen de genoemde zoektocht en invulling van en voor een gezonde toekomstbestendige exploitatie.

Keuzemogelijkheid

Pijl (CDA) was verheugd over de uitvoering van het projectplan. Vroeg nadrukkelijk aandacht voor de financiële consequenties. Welke keuzemogelijkheden krijgt de raad?. Inzetten op een gezonde exploitatie en daarbinnen verdere ontwikkelingen realiseren. Pipping (ChristenUnie) gaf aan dat het hoofddoel is het fort beleefbaar te maken. Een gezonde exploitatie te realiseren en dat kan leiden tot een project met een positieve uitstraling voor het eiland en zeker voor oostelijk deel van de gemeente. Met spanning wordt uitgezien naar het keuzevoorstel. Houd ons tussentijds op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Aansluiten op omgeving

Heintjes (VKGO) gaf een compliment voor hetgeen tot nu toe bereikt is, alleen niet iedereen op het fort zal die blijdschap delen. Hij benadrukte de wenselijkheid tot herstel van de relatie met de directe omgeving. Het raadslid was één van de velen die de noodzaak van vinger aan de pols neerzette. Herweijer (SGP) deelde in de waardering voor de uitvoering. Het is ingrijpend. De restauratie is nodig om het fort weer een gewenste functie te kunnen geven. Een vereiste is een goede exploitatie waarbinnen zich het proces kan afspelen. Hij riep het college op in het najaar met een concreet voorstel te komen waarbij de raad keuzes kan maken. Van der Meer (EVV) was blij verrast bij het zien van de vorderingen op het fort. Omdat de gemeente niet zelf tot exploitatie over kan gaan opperde hij een marktonderzoek omtrent vervreemding.

Najaar concreet voorstel

Mevrouw Nijssen (VVD) en Grinwis (PvdA) konden zich in grote lijnen vinden in de uitgesproken woorden van de collega-raadsleden. Waardering, positief. De raad betrekken bij te maken keuzes. Wel gaf de PvdA aan, gelet op de vele vraagtekens die er nog zijn, duidelijkheid te geven aan huidige bewoners. Wethouder Markwat gaf aan als de raad aanvullende coulance wenst op hetgeen in het projectplan staat dit uiteraard direct financiële gevolgen heeft. Hij zegde toe in het najaar - als vervolgstap in het proces / projectplan - met een concreet voorstel te komen. Op raadsvragen of er tussentijds mogelijk al gebruik gemaakt kan worden van horeca c.q. bezichtiging op dagdelen voor belangstellenden, zei de wethouder dat dit wordt bezien.