Een mooiere natuur, begint bij jezelf!

Moedeloos worden we ervan. Afval storten in natuurgebieden, illegale stroperij, wietplanten in de natuur, overnachten in gebieden waar je na zonsondergang gewoon uit moet zijn. Afgelopen weekend hadden mijn collega's van handhaving en toezicht al vele meldingen. Van het dumpen van snoeisel uit iemands tuin tot het ruimen van hennep midden in de natuur. En het lijkt alleen maar meer te worden.
Ik hoor je denken: hoort dit bij een natuurbeschermingsorganisatie? Een organisatie die zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. Is dit niet meer iets voor de politie?
De buitengebieden zijn een soort lappendeken met verantwoordelijkheden. Hier beheren provincies en particulieren gebieden. Maar meer dan de helft van de Nederlandse natuur valt onder het beheer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Binnen de bebouwde kom komt de politie of toezichthouders van de gemeente al snel in actie bij illegale praktijken en overtredingen. In onze gebieden wordt een overtreding als eerste gesignaleerd door onze boa's. Zij hebben meer bevoegdheden dan een normale boswachter; mogen iemand staande houden, boetes uitschrijven en dragen soms een wapen.
Wanneer de druk voelbaar is binnen de bebouwde kom, komen overtreders al snel daarbuiten – in natuurgebieden terecht. Overtreders worden inventief. Je kunt je niet voorstellen dat als je wandelt op de Kwade Hoek hier tegelijkertijd lijmvallen kunnen staan om zeldzame vogels te vangen. Handelaren vangen ze en verkopen ze weer door. Maar ook in het Zuiderdiep posten de groene boa's om uiteindelijk met succes illegale palingvissers in hun kraag te grijpen. Niet alleen zijn het illegale praktijken omdat ze niet de benodigde vergunningen bezitten. Vaak gebruiken zij verkeerde fuiken en netten waardoor de vissen onnodig lijden.
Het blijft voor ons als Natuurmonumenten vaak een lastige situatie. Tijd die we liever besteden aan natuurbeheer, moet worden ingezet om illegale praktijken te bestrijden. Hierbij werken wij zo veel mogelijk samen met provincie, gemeente en politie, maar merken ook dat het hele handhaving- en toezichtverhaal in Nederland sterk onder druk staat. En hoe je het ook went of keert, mijn collega's kennen de gebieden op hun duimpje, terwijl de politie soms uren aan het zoeken is in een uitgestrekt gebied als bijvoorbeeld de Kwade Hoek of Duinen van Goeree.
Maar hoe mooi zou het zijn, dat we allemaal onze eigen verantwoordelijkheid nemen! Wij werken graag op een manier die past bij het Nederland van nu. Samen nieuwe natuur maken, verzorgen en beschermen. Daar horen zeker geen afvaldumpingen bij. Dus breng je vuilnis en groenafval gewoon naar de daarvoor bestemde inzamelpunten en laat ons gewoon ons werk doen: de natuur verzorgen en beschermen. Voor nu en in de toekomst!