Jessica.
Jessica. Foto:

Assistentes doen meer dan de telefoon opnemen

Deze maand vertellen de assistentes over hun werk, de regels van de AVG en geven praktische tips. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat u in de wacht staat.

Iedereen die is ingeschreven bij praktijk Westplaat heeft ons weleens aan de lijn gehad. Want alle telefoontjes naar de praktijk komen binnen bij de assistentes. Of het nu om een recept gaat, een afspraak maken bij de huisarts of als u belt voor de uitslag van een onderzoek: de assistente neemt de telefoon op. We zijn een team van 7 gediplomeerde assistentes, samen met Monique die aan de balie patiënten ontvangt en veel administratieve werkzaamheden verricht. Regelmatig worden we gevraagd een stagiaire te begeleiden, wat we graag doen want er is een groot tekort aan assistentes.

Soms staat u als u ons belt lang in de wacht, vooral op de maandagochtend is het heel erg druk en kan het zomaar gebeuren dat u veel wachtenden voor u heeft of dat u geen verbinding krijgt en het later nog eens moet proberen. Dat is natuurlijk niet prettig, maar we zijn dan met maximale bezetting en druk bezig om alle telefoontjes te beantwoorden.

Daarom is het prettiger voor u èn voor ons als u na het "spitsuur" belt voor vragen die kunnen wachten. Als u na 11 uur belt staat u meestal korter of niet in de wacht. Herhaalrecepten kunt u inspreken op onze receptenlijn, deze is 24 uur per dag te bereiken. Wat u misschien opgevallen is: bij iedere afspraak die u wilt maken vragen wij u (op verzoek van de huisarts) naar de reden. Want voor veel klachten hoeft u niet op het spreekuur te komen. Wij geven u dan telefonisch advies of we overleggen uw vraag met de huisarts, dan belt die u later terug. Alle assistentes zijn hiervoor extra opgeleid en worden hiervoor regelmatig bijgeschoold. Wist u al dat u goede informatie over allerhande kwalen kunt vinden op de website thuisarts.nl?

Soms belt een ouder over zijn/haar kind van 16 jaar of ouder. Of een echtgenote belt over haar man. Of u belt voor uw vader of moeder die op leeftijd is. Dat is lastig voor ons. We willen u graag helpen en we begrijpen dat u ons belt, maar vanwege de privacy/AVG-wetgeving mogen we de informatie in veel gevallen niet verstrekken. Een afspraak maken is meestal geen probleem, maar uitslagen en adviezen mogen we alleen aan de patiënt zelf geven. We hebben een formulier waarmee uw familielid kan aantonen dat u voor diegene mag bellen. U kunt het vinden op onze website of het opvragen aan onze balie. Als we het toestemmingsformulier in ons bezit hebben is het natuurlijk geen probleem als u belt. We willen u graag zo goed mogelijk van dienst zijn.Net als de artsen hebben ook de assistentes beroepsgeheim zodat uw privacy gewaarborgd is en u veilig met ons kunt spreken.

Wat we nog meer doen op een dag? Misschien meer dan u denkt… Dagelijks hebben wij spreekuren waar men (op afspraak) terecht kan voor bijvoorbeeld oren uitspuiten, toedienen van injecties, verwijderen van hechtingen, uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek, wratten aanstippen met stikstof, wondcontroles, bloeddruk meten, vingerprikjes voor suikercontrole of prikken van de ontstekingswaarde in uw bloed (crp bepaling).

Ook zijn sommigen van ons opgeleid om onderzoek naar de bloedvaten van uw benen (enkel-arm index) te doen, een holter aan te sluiten voor thuismeting van het hartritme (ECG) en aansluiten van de 24-uurs bloeddrukmeter. Ook heeft één van onze collega's een spreekuur voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM). U kunt bij haar terecht als u een oproep voor CVRM-controle heeft gehad om de uitslagen van het cholesterol te bespreken.

We vonden het leuk om als assistentes meer te vertellen over ons werk in praktijk Westplaat. Misschien spreken we u binnenkort?

Groeten van Bep, Bethina, Claudia, Ingeborg, Jessica, Kitty, Miranda en Monique

Miranda.
Kitty.
Ingeborg.
Bethina.
Bep.
Monique.
Claudia.