De kersenstand op de Boerderijfair van Landwinkel Keizer.
De kersenstand op de Boerderijfair van Landwinkel Keizer. Foto:

Veel belangstelling voor werk van imkers

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op een drietal locaties op de Kop van Goeree was er zaterdag grote belangstelling voor informatie en activiteiten op de landelijke Open Imkerijdag. Landwinkel Keizer in Stellendam, De Overkant aan de Dijkstelweg en De Likkepot aan de Hazersweg beiden in Ouddorp mochten eilanders maar ook toeristen en recreanten begroeten.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Landwinkel Keizer had – naast informatie en bijen (honing) producten uit de eigen imkerij – een zeer uitgebreide Boerderijfair opgezet. Dit alles in en rond de theetuin met talrijke stands. Hier kon men genieten van lekkernijen voor bij de koffie en thee, een heerlijke hap – van bakkerslekkernijen tot gerookte vis en niet in de laatste plaats van Zeeuwse kersen. Veel activiteiten voor de kinderen, een ritje met de oude brandweerauto, springkussen en noem maar op. Oude ambachten presenteerden zich en er was ruimte voor een kleedjesmarkt. Maar wilde men het accent leggen op de bijen dan was een rondleiding door imker Ad Keizer naar de bijenkasten natuurlijk een must. Informatie over de bijeen die een moeilijke periode doormaken o.a. bij gebrek aan bloemen.

De Likkepot

Sfeervol was ook het informatiepunt Imkerij De Likkepot in Ouddorp. Het domein van de jeugdige imker Jarno Akershoek, op de locatie Hazersweg 47. Imker Thijs Wiegel uit Dirksland, een collega en Pepijn Tanis waren te gast bij de enthousiaste Jarno die zich omringd wist door support van zijn ouders en familieleden. Naast gedegen uitleg over bijenvolken, een bezoek aan een tiental bijenkasten, uitleg over de functie van de koningin en haar werksters in en rond" haar hofhouding" kon men de activiteiten zien van het ontzegelen en slingeren van honing, De tuin is een lustoord van groen, fruitbomen, bloemen en diverse moestuinproducten. Een hapje en drankje en een verkooptafel voor honingproducten maakten deze organisatie, die goed bezocht werd, tot een succes.

Overkant

Aan de Dijkstelweg bij De Overkant is de accommodatie alleen al een uitnodiging. Hier was op Imkerijdag een programma opgesteld met accent op voorlichting en informatie over bijen. Natuurlijk met bijenkasten waarvoor professionele imker Bhagwandien was gevraagd om uitleg te geven en om vragen te beantwoorden. Dat alles mogelijk in een natuurlijke sfeervolle omgeving, waar met een hapje en een drankje ook genoten kon worden van typisch Ouddorpse erfgoeddetails zoals de hooibergschelf en de zogenoemde juunrenne.

Op de locatie De Likkepot van Jarno Akershoek, de imkers Thijs Wiegel, Jarno en Pepijn.