Afbeelding
Foto:

Meer deelnemers nodig voor aanleg van glasvezelproject

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bijna tot het middernachtelijke uur strekte zich de vergadertijd uit van de gemeenteraad op donderdagavond. Met een jarig (65) CDA-fractielid Dirk Pijl, die felicitaties van burgemeester Grootenboer mocht ontvangen. Met vooral politiek gevoelige dossiers die naar de eindstreep moesten worden geloodst. Centraal daarin de Kadernota 2020, ofwel de opmaat voor het opstellen van de nieuwe gemeentelijke begroting en de algemene politieke beschouwingen. Daarnaast het afscheid van - tijdelijk - raadslid André Kastelein in de VVD-fractie (foto). Vier maanden verving hij om gezondheidsredenen Nynke Zwaga. In onze abonnee-editie is vrijdag, zoals gebruikelijk, over de raadsdebatten al gepubliceerd.

Door Jaap Ruizeveld

Mevrouw Willemsen was inspreker voor het onderwerp effecten nieuwe beleidsregels Bijzondere Bijstand volwassenen. Persoonlijke problematiek stelde zij in breder verband aan de orde. Onduidelijkheid in communicatie en aanklop-mogelijkheden voor noodzakelijke hulp. Een aspect dat ook in een PvdA-motie was opgenomen. Deze kreeg behalve van de indienende fractie geen raadssteun, omdat de portefeuillehouder een toelichting op het onderwerp had gegeven en toezegde de verschillende pakketten in deze bijstandsvorm nader te zullen onderzoeken.

Snel internet

Het college (wethouder Both) gaf toelichting op de inzet om snel internet - nu via glasvezel - niet alleen in het buitengebied, maar ook in een drietal kernen van de grond te krijgen. Er is een realiseringsmogelijkheid, maar er moeten nog meer aanmeldingen voor deelname komen om het karwei voor de geïnteresseerde partij financieel haalbaar (verdienmodel) te maken. Het is van maatschappelijk en economisch belang voor het eiland en de raad drong aan op een gesprek van de wethouder met het aanlegbedrijf om de aanmeldtijd tot 22 juli te verlengen en met gerichte communicatie meerdere belangstellenden alsnog te kunnen bereiken (te werven). Het college wilde na wat - over en weer - discussie de intentie van een PvdA-motie wel overnemen, waarin voor het onderwerp financiële aandacht werd gevraagd. De reservering van ongeveer 80.000 euro, die bij een eerdere (mislukte) aanlegpoging nog stond, zou nu weer kunnen worden ingezet.