Hogere kosten en lasten bij afvalverwerking

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de algemene politieke beschouwingen van de fracties bij de vaststelling van de Kadernota 2020 werden per partij verschillen in accenten gelegd. De financiële waakzaamheid was een algemeen item. Bij het coalitieakkoord is aangegeven dat de lokale lasten voor de burger alleen trendmatig worden verhoogd.

Door Jaap Ruizeveld

Maar is dat dan de verwerking van het landelijke inflatiepercentage, of is er een iets bredere reikwijdte om bepaalde negatieve aspecten mede te kunnen opvangen? Hoe wordt straks omgegaan met vrijkomende Eneco-gelden? Wethouder Markwat sloot een verhoging van de afvalstoffenheffing/restafval duidelijk niet uit. De tarieven voor verwerking zijn flink hoog en die stijgende kostenlijn moet wel worden ingevuld. Acht fracties (coalitie 4 en oppositie 5) maakten hun opwachting bij de beschouwingen. Voor elk van hen was gemiddeld 5 tot 6 minuten spreektijd gereserveerd. Dat was los van summiere informatie over de wens/het verzoek/opdracht aan het college verwoorden in moties. Onderstaand geven wij per fractie enkele speerpunten aan.

Menselijke maat

Van Dam (SGP) drong er bij het college op aan dat de gemeenteraad bij voorbereiding en aanloop naar beleid en planontwikkeling zorgvuldig wordt meegenomen. Ga doordacht om met lonkende Eneco-gelden. Begroot realistisch. Wees behoedzaam in de worsteling tussen ambitie en beschikbare middelen. Houd afspraken trendmatige verhoging lokale heffingen in het vizier. Zoek bij alles de menselijke maat. Heb oog voor de kwetsbaren in onze samenleving. Respecteer de zondagsrust.

Afspraak is afspraak

Vreugde (VKGO) wees op de grote projecten, zoals de Beroepscampus, die uitgevoerd worden en waar prijskaartjes aanhangen die binnen de financiële mogelijkheden ingevuld moeten worden. Prioriteit voor Jeugdzorg. De gemeentelijke organisatie verdient goede huisvesting, maar zonder onderbouwing geen insteek voor een nieuw gemeentehuis. Wij houden ons aan afspraken die in het coalitieakkoord zijn gemaakt. Staan voor kerngerichte aanpak. Niet alleen als het om accommodaties gaat. Zoek brede samenwerking, met verenigingen en onderwijs.

Leg de lat hoog

Huising (CDA) legde een drietal hoofdthema's neer voor de gemeente en gaf aan langs welke weg dan het beleid gevoerd kan worden. Een behoudende gemeente kijkt zorgvuldig naar de programma's die er zijn. Investeer alleen actief daarin als zij een toevoegende waarde hebben. Sluit ze anders af. Anticiperend betekent dat niet alles op dit moment gedaan moet worden. Sommige onderwerpen kunnen worden doorgeschoven om ruimte vrij te maken voor koplopers in het beleid. Wees ambitieus daar waar het om prioriteiten gaat. Kijk hoe hoog de lat gelegd kan worden. Stel je daarbij ondersteunend, hulpvaardig en dienstbaar op.

Ambities

Mevrouw Rijerkerk (VVD) stak de loftrompet over de ambities van de gemeente, de actieve inzet voor duurzaamheid. Wanneer kan Goeree-Overflakkee van het gas af? De energietransitie moet voor burgers en bedrijven behapbaar en betaalbaar zijn. Zet vervolgstappen op het waterstofconvenant. Het vele 'onkruid' baart zorgen. Aandacht voor uitvoeringsprojecten Sociaal Domein, Jeugdzorg. Schep goed vestigingsklimaat voor ondernemers en bedrijven, zij zijn de motor voor onze economie. Blij dat het huishoudboekje op orde is. Meer fiets- en wandel- en ruiterpaden op het mooie eiland.