Vragen ChristenUnie over Ecologisch bermbeheer

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie van de ChristenUnie (mevrouw Van den Berg) heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp Stimulering biodiversiteit/ecologisch bermbeheer. Gevraagd wordt of er op het eiland al sprake is van ecologisch bermbeheer? Zo nee, zijn er dan plannen om dit op korte termijn te gaan starten en zijn er over dit onderwerp contacten met het waterschap?

Door Jaap Ruizeveld

De Provincie maakte recent bekend dat zij de bermen ecologisch gaat beheren. Voor elke N-weg is er een maaiplan waarin staat op welke wijze de bermen onderhouden worden. Dit alles is nodig omdat het niet goed gaat met de insecten in het land. Er zal minder worden gemaaid. Het maaiafval wordt meegenomen en er worden na groot onderhoud aan een weg of berm gebiedseigen zaadmengsels ingezaaid.

Voedselarmer

Eerder bleef het maaiafval liggen, waardoor de grond nu voedselrijk is geworden. In deze voedselrijke grond groeien ongewenste soorten, zoals akkerdistels en jakobskruiskruid goed. Op korte termijn betekent het ecologisch beheren dat de bermbegroeiing en ongewenste soorten hoger komen te staan. Het voedselarmer maken van de grond is een proces van 5 tot 10 jaar. Zodra de grond voedselarmer is geworden, krijgen bloeiende planten en kruiden meer kans. De berm komt tot bloei.