Wetenschap

We moeten het hebben over wetenschap. Daar doen de raarste geruchten over de ronde. Mensen zeggen vaak dat 'de wetenschap' lang niet alles weet, denkende dat 'de wetenschap' zou beweren alles te weten. En dat is een vergissing. De wetenschap is een lieve, oude man die graag proefjes doet. Hij geniet van zijn werk en hij leest veel saaie, stoffige boeken. Hij gelooft niet zo in mooie verhalen, maar hij luistert graag. Hij doet gewoon zijn proefjes en kijkt wat de uitkomst is. Is de uitkomst meestal zus of zo, dan gaat hij er voorlopig vanuit dat zus of zo de waarheid het best benadert. Absoluut niet dat zus of zo de waarheid is. Meneer Wetenschap is zo onbezonnen niet. Eerst zien, dan geloven. En hij heeft al zoveel gezien. De verhalen die hij zou kunnen vertellen.

Adviseert hij een pil tegen pijnlijke kladden, dan is dat niet omdat hij weet dat die pil de enige oplossing is. Dan is dat omdat die pil bij zijn proefjes de meeste kladden pijnvrij heeft gemaakt. Hij weet vaak niet eens waarom je kladden pijn doen. Alleen dat die pil nu eenmaal goed blijkt te werken als je hem aan een patiënt met kladpijn geeft. En vindt hij een nieuwe pil die meer patiënten blijkt te helpen, dan gooit hij de oude pil met weemoed de prullenbak in. De wetenschap ploetert voort, doet eindeloos proefjes en gooit eindeloos uitkomsten in de prullenbak.

Soms beweert iemand het ei van Columbus te hebben ontdekt. Mooi verhaal, zegt dan meneer Wetenschap, zijn oude ogen gaan twinkelen en hij begint rustig zijn proefjes te doen. Vaak blijkt het verhaal mooier dan de uitkomsten van de proefjes. Hij klopt je bemoedigend op de schouder en zegt dat je niet op moet geven. Sommige mensen vinden dat moeilijk en willen hun ei van Columbus niet kwijtraken. Sommige eieren zijn ook zo mooi. Klopt, zegt meneer Wetenschap dan, het is een schitterend idee. Maar ik ga weer verder met mijn proefjes. Zijn knieën kraken en zijn vingers zijn stram. Sommige mensen vinden hem koud en hard, maar hij bedoelt het goed. Hij is een beetje bang voor conclusies en zal nooit iets stellig beweren. Maar hij is zachtmoedig en geduldig en je mag hem altijd aanspreken om hem een vraag te stellen. Zijn antwoorden zijn wat ontwijkend en hij zal nooit zijn stem verheffen, maar hij wil je graag helpen.