Afbeelding
Foto:

Obs de Westhoek zwemt voor het goede doel

OUDDORP/STELLENDAM - Ruim honderd leerlingen van obs de Westhoek uit Ouddorp zwommen maandag 17 juni zoveel mogelijk baantjes om geld op te halen maar liefst twee goede doelen. En wat hebben ze een eind gezwommen!

Tekst en foto: Sam Fish

Het eerste goede doel waar de school zich voor inzet is de technieklessen bij hen op school. "Techniek wordt steeds belangrijker voor de toekomst van onze leerlingen, daarom schaffen we met een deel van de opbrengst spullen aan waarmee de kinderen dingen kunnen gaan maken," vertelt directrice Petra 't Hoen. "Het andere goede doel, en hier zal het meeste geld naartoe gaan, is GO 4 Kika. Dat is het fietsteam van Kika Goeree-Overflakkee dat in augustus mee gaat doen met de Giro di Kika Nederland."

Baantjes trekken

Het was dus aan de kinderen om de toekomst van hun zieke leeftijdsgenootjes en de technieklessen te verbeteren. En dat hebben ze gedaan. Per klas mochten de 111 leerlingen een kwartier lang zoveel mogelijk baantjes trekken in het buitenbad van zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam. "Ze zwemmen het bad heen en terug, dat is in totaal 50 meter," laat 't Hoen weten. "Dan klimmen ze eruit, ze melden zich bij de ouders, zij zetten dan een streepje achter de naam van de leerling en vervolgens springen ze terug het water in." Op die manier kon er precies bijgehouden worden hoeveel elke leerling zwom.
En dat was nogal wat. In totaal is er namelijk 1270 keer heen en weer gezwommen. "Dat staat gelijk aan 31.750 meter zwemmen," zegt de trotse directrice. "De leerling die de meeste baantjes heeft getrokken is Brandon Netten. Hij zwom 550 meter in een kwartier."

Opbrengst

Wat dat precies betekent voor de opbrengst in euro's is nog niet bekend. "De leerlingen moeten nu eerst nog langs de deuren om het geld ook daadwerkelijk op te halen," vertelt ze. "En daar komen ook nog de activiteiten bij die nu op school plaats vinden." Het sponsorzwemmen is namelijk alleen voor de leerlingen van de groepen 4 tot en met 8. Voor de kleuters en groep 3 waren er wateractiviteiten op het schoolplein. "Ook zij hebben sponsors verzameld."

Inzet

Het is niet de eerste keer dat de school zich inzet voor het goede doel. "We hebben normaal gesproken ieder jaar een sponsorloop," vertelt Petra 't Hoen. "Maar we hebben hier een prachtig zwembad en zwemmen is hartstikke gezond. Dus waarom ook niet?"
Om de kinderen extra te motiveren om hun best te doen kwam Kika-ambassadeur Kees Witte een week van tevoren al langs bij de leerlingen om te vertellen hoe belangrijk het is dat er geld wordt opgehaald voor hun zieke leeftijdsgenootjes. "Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland te horen dat ze kanker hebben," vertelt Kees. "Op dit moment geneest 75 procent van hen. Het geldt dat wordt opgehaald voor Kika wordt gebruikt voor onderzoek om ervoor te zorgen dat die overlevingskans stijgt naar 95 procent."
"De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk van de gastles en alle informatie die is gedeeld. De kinderen waren daardoor extra gemotiveerd om hun best te doen. Ik ben dan ook enorm trots op alle leerlingen," aldus 't Hoen.