Afbeelding
Foto:

Rik Melissant haalt opnieuw de finale

ROTTERDAM/MIDDELHARNIS - In het orgelconcours, door Ambitus georganiseerd voor conservatoriumstudenten, bereikte Rik Melissant uit Middelharnis de finale.

Vier mannen en één vrouw bonden de strijd aan op het machtige Doelenorgel, in de grote zaal, te Rotterdam. Het was de derde ronde, telkens waren er deelnemers afgevallen. Ook nu weer gingen er twee, teleurgesteld, met een certificaat naar huis. Er bleven er nog drie over, waaronder Rik.

De eindstrijd, tussen de drie overgebleven kandidaten zal plaatsvinden op 7 september a.s. in de Laurenskerk. Iedereen die van orgelmuziek houdt, is er hartelijk welkom.
De stukken die ze moesten spelen, logen er niet om. Het begon voor iedereen met een moeilijke compositie van Johan Sebastian Bach naar eigen keus. Rik had daarvoor het Präludium und Fuge D-Dur uitgekozen. De twee andere composities waren voor iedereen gelijk, met name: Pastorale, opus 19 van César Franck en het supermoderne "Landscape of Patmos" van Petr Eben. Het laatste stuk ging vergezeld van slagwerk. De slagwerker was de vierdejaars conservatoriumstudent Diego Cassado.
Voor iemand die als toehoorder erg veel van orgelmuziek houdt, was het moeilijk te beoordelen wie van de vijf de drie besten waren, maar dat hoefde ook niet. Er was een uiterst bekwame jury: Ab Weegeman van de Bovenkerk te Kampen; Geert Bierling, vaste organist van onder meer het Doelenorgel en Jelena Basolva, een Russische organiste. Zij beoordeelden het gespeelde op muzikaliteit, techniek, registratie en samenspel. Vooral dat laatste moderne stuk , waarin samengespeeld werd met die slagwerker, was uiterst moeilijk.
Rik bereikte al tweemaal eerder een eerste plaats in een concours.
Vermeldenswaard is dat Rik op vrijdagavond 11 oktober in de Rehobôthkerk een concert voor eigen publiek hoopt te geven. Hierbij zullen, naast veel samenzang, allerlei in het oor liggen composities worden gespeeld. (J. van Hoorn)