Afbeelding
Foto:

Boeiende informatieve notarislezing over Levenstestament en Testament

STELLENDAM – In de ontvangstruimte van John P.de Wit (Assurantiën / Hypotheken / RegioBank, Verzekeringen en o.a. Pensioenen) aan de Langeweg in Stellendam hield mr. Benschop ( Benschop & Sterling Netwerk Notarissen Goeree-Overflakkee met vestigingen in Middelharnis en Goedereede) woensdagmiddag een afsluitende lezing over de thema's Levenstestament en Testament. De sessie van drie bijeenkomsten waarin De Wit en Benschop samen optrokken kon op volle zalen met belangstellenden rekenen.

Door Jaap Ruizeveld

Steeds meer senioren willen zich laten informeren over nut, wenselijkheid en mogelijkheden van het fenomeen Levenstestament. Dit naast de interesse voor de wijzigingen die er in de loop van de jaren rond het "gewone" testament zijn ontstaan. Een Levenstestament treedt in werking bij leven als iemand zelf zijn of haar zaken niet meer kan behartigen. Een testament treedt in werking als iemand is overleden.

Zelf niet in staat

Notaris Benschop legde duidelijk de verschillen uit waarvoor beide documenten staan. Gaf ruimte aan tussentijdse vragen en verhelderde zijn betoog met korte praktijkvoorbeelden. Bij een gewoon testament na het overlijden is het gewenst dat er regelingen en afspraken zijn gemaakt over o.a. de erfenis, wie als executeur de zaken afwikkelt, de zorg van kinderen leidt en kijkt of erfbelasting is te besparen of uitgesteld kan worden. Bij een Levenstestament moeten regelingen worden ingevuld, als men het zelf niet meer kan, over o.a. bankzaken, medische behandelingen / opname in een verzorgings- of verpleeghuis, verkoop van de eigen woning en erfkwesties. Dat alles voor ouderen / senioren maar ook voor ondernemers en (samenwonende ) partners.

Rechter

Maar als er nu geen levenstestament is?. Dan moet de rechter in Rotterdam (voorheen kon dat via de kantonrechter op de eilanden) een bewindvoerder benoemen. Hij houdt ook toezicht op het doen en laten van de bewindvoerder, die jaarlijks rekening en verantwoording moet afleggen. Een Levenstestament is een document op maat gaf notaris Benschop aan. Hier wordt gewerkt met volmachten. Bijvoorbeeld startend als een arts heeft verklaard dat het noodzakelijk is.

Medische aspecten

Wat belangrijk is om in een Levenstestament op te nemen?. Schenkingen. Mogen er giften worden gedaan. Wat moet er met huis en inboedel gebeuren als men niet meer in eigen huis kan blijven wonen. Wie verzorgt de bankzaken en de belastingaangiften. Ook simpel wie gaat de hond of kat verzorgen als deze dieren er zijn. Naar aanleiding van vragen werd ook gerichte aandacht besteed aan de medische aspecten. Bijvoorbeeld niet onnodig doorbehandelen bij ziekte, een euthanasieverklaring. Wie van de familie onderhoudt de contacten met de huisarts. Ook aan een Levenstestament voor partners en wie wordt aangewezen als belangenbehartiger en is er eventueel nog een tweede persoon te noemen.
Bij al deze juridische aspecten is "bewijs" de basis en het is dan goed te weten dat het origineel bij de notaris onder veilige handen is.