God Bless You

Een oude man wilde ons wel graag helpen, maar de bus in zijn straat parkeren was geen optie, aflopend met 14%. Dan kun je het slapen in de bus wel vergeten. Waarom vraag je het niet bij onze voorganger, zei hij. Die had zijn avonddienst in de kerk. We wachtten op hem. En daar kwam hij aan, met milde blik in de ogen: "God bless you." Hij vervolgde: "Jullie kunnen me wel volgen naar de kerk, dan kun je daar rustig staan en de stroom aansluiten; maar hebben jullie al gegeten?" En zo ging dat nog even door. We werden er stil van. Wie groet bij een eerste ontmoeting een ander zo: "God bless you?" Boaz deed het met zijn maaiers in het veld, en andersom ook.

En dan te bedenken dat we de avond tevoren bij een echtpaar voor hun huis belandden. We mochten de stroom aansluiten, water tappen en gerust in hun tuin komen zitten om te relaxen. En als klap op de vuurpijl werden om half tien nog twee grote pizza's bezorgd. De volgende morgen stonden de gekookte eieren klaar, zelf-gerookt spek, salami, brood en koffie. De tranen springen je even in de ogen. Is dit niet een beetje te veel van het goede? We weten dat God voor ons zorgt, maar zó?

Het waren weer heerlijke ontmoetingen in die donkere plaatsen. In één gevangenis konden we niet terecht. Dat was even een tegenvaller, en ik moest vechten tegen mijn frustratie. We werden doorverwezen naar een boerderijproject, 8 km. verderop. Een grote groep jonge gevangenen kwam binnen. Ze luisterden ademloos; dit kwam vooral doordat Grace met haar zingen de toon zette!
En dan het voorbeeld van de hen die verbrandde op de boerderij, maar onder haar vleugels de kuikens beschermde; de boer schopte de hen weg, de kuikens kwamen levend voor de dag; het sprak tot de verbeelding van deze jongeren die op de boerderij werken. God is goed. Hij leidt naar het Licht.